Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

profesorOrdonanţa de Urgenţă 92/2012, care modifică Legea Educaţiei, stârneşte dispute politice. Potrivit actului normativ, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care nu au studii superioare vor fi obligate ca în decurs de şase ani să obţină licenţa, lucru contestat de către unii actori politici. Potrivit realităţii din teritoriu, cei mai mulţi dascăli fără facultate vor ieşi la pensie înainte de acest termen limită.


Recent, liderul PDL Cezar Preda i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze OUG 92/2012, prin care cadrele didactice care nu au studii superioare sunt obligate ca, în decurs de şase ani, să obţină o diplomă de licenţă. Motivul este că o astfel de măsură ar umili şi ar aduce la disperare peste 40.000 de dascăli prin faptul că îi pune să aleagă între două variante: ori îşi iau licenţa, ori renunţă la cariera didactică. Iar prima variantă i-ar obliga pe educatori şi învăţători să devină finanţatori ai sistemului de educaţie, după ani de carieră, reînviind, prin această măsură, politica fabricilor de diplome.
Pe de altă parte Ecaterina Andronescu, fost ministru interimar al Educaţiei şi actual preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senat, susţine că educatorii şi învăţătorii nu sunt condiţionaţi de terminarea facultăţii pentru a-şi păstra locurile de muncă la catedre, în următorii şase ani. Practic, argumentul este acela că Legea Educaţiei naţionale nu cuprinde funcţiile didactice de educatori şi învăţători, iar ordonanţa 92 reintroduce aceste funcţii astfel încât dascălii să poată fi salarizaţi. Pentru a putea obţine avizul Ministerului Justiţiei în acest sens, reprezentanţii acestei institiuţii au propus un termen limită pentru ca educatorii şi învăţătorii să pot trece la treapta actuală de profesori în învăţământul preşcolar şi cel primar. Până la acel termen, educatorii şi învăţătorii absolvenţi de Licee Pedagogice rămân, în continuare cu funcţiile pe care profesează, fără probleme.
În teritoriu
Discuţiile nu au rămas fără ecou în teritoriu, însă realitatea de la catedră arată puţin altfel decât în Capitală . „În prezent, există două tipuri de educatori şi învăţători, la catedră. Pe de o parte, cei care sunt absolvenţi ai Liceelor Pedagogice, pentru care am tot respectul, ei aducând în spate o experienţă foarte îndelungată şi prodigioasă cu elevii şi copiii. Ulterior, liceelor pedagogice le-a fost luată această activitate şi transferată universităţilor, astfel încât generaţiile care au venit dpă această modificare au ajuns la catedră cu titlul de profesor în învăţământul preşcolar şi primar. Remuneraţia nu este diferită", ne-a explicat prof. Horia Toma, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.
„În urma ordonanţei 92/2012, am avut discuţii cu liderii de sindicat care au pus problema cum să fie obligate aceste cadrele didactice absolvente de liceu să facă o facultate, în situaţia în care mai au unul sau doi ani până la pensie. Însă acelaşi act normativ dă un termen de şase ani de la intrarea în vigoare a ordonanţei. Deci, în realitate, nu îi obligă pe aceşti educatori şi învăţători să urmeze o facultate, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei au mai puţin de şase ani până la pensie", a mai adăugat inspectorul şcolar.
Situaţia, precizează Horia Toma, este similară cu aceea prin care au trecut, în urmă cu mai mulţi ani, maiştrii instructori: „Ministerul Educaţiei a cerut ca într-un interval anume, aceştia să termine liceul şi să obţină diploma de bacalaureat, altfel ei nu ar fi avut cum să predea elevilor de clasele IX-XII, aceştia având studii mai avansate decât maiştrii lor", a conchis Horia Toma.
Ce zice legea
Potrivit OUG nr. 92 din 18 decembrie 2012, privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial, „educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupa, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".

Back To Top