Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

card-de-sanatatePrevăzut în contractul cadru şi în proiectele de norme legislative din acest an, cadrul electronic de asigurări sociale de sănătate, obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, va intra în vigoare când cineva îşi va asuma tipărirea şi distribuirea lui. Până atunci, continuă discuţiile pe tema acestui dispozitiv, între medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii.


Cardul de sănătate, obligatoriu, teoretic, din acest an, este, din nou, amânat şi nimeni nu ştie când se va concretiza acest proiect. Pe de o parte, cardurile nu au fost, încă, tipărite de către Imprimeria Naţională. Pe de altă parte, medicii de familie refuză distribuirea cardurilor şi încărcarea lor cu datele pacienţilor.
„Refuzăm distribuirea cardurilor. Suntem de părere că trebuie modificate unele aspecte legislative cu privire la acest card de sănătate. La ultimele două întâlniri pe care le-am avut cu reprezentanţii ministerului Sănătăţii, a fost discutată coplata, a fost discutată problema bugetului, iar problema cardului a fost amânată ca decizie pentru că ministrul a înţeles că nu noi suntem cei care trebuie să elibereze cardurile. Ne-a promis că va studia problema şi va vedea ce acte normative trebuie modificate", ne-a precizat dr. Simona Schnelbach, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie/ Medicină Generală Prahova.
Medicii de familie susţin că asumarea acestei răspunderi este prea mare. „Informaţiile de pe acest card sunt date confidenţiale, paşaportale şi nu ni le asumăm noi. Responsabilitatea noastră este actul medical, nu activităţile de natură notarială. Mai mult, nu scrie nicăieri în legislaţie că medicii de familie ar trebui să-şi achiziţioneze cititoare de carduri. Nu vrem ca şi această cheltuială să pice, pe tăcute, în sarcina noastră, aşa cum s-a întâmplat cu necesitatea de a ne achiziţiona sisteme electronice mai performante numai pentru implementarea reţetei electronice", ne-a mai spus reprezentantul medicilor de familie din Prahova. Preţul unui cititor de carduri variază între 100 şi 1000 de euro, în funcţie de tipul de aparat recomandat pentru sistem.
Cardul de sănătate are rolul de a permite verificarea calităţii de asigurat şi de a confirma consultaţia. „În alte state europene, cardurile de asigurat sunt distribuite prin poştă. Oricum, toate aceste aspecte vor fi discutate în perioada următoare şi se amână până la identificarea unei soluţii", a încheiat dr. Schnelbach.
Unii medici de familie mai susţin că distribuirea cardului ar însemna reducerea timpului de consultaţie, dar şi încălcarea legii, pentru că acesta este un document oficial, la fel ca buletinul sau paşaportul.

Poziţia CNAS

În timp ce reprezentanţii Ministerului de resort susţin că distribuirea prin poştă a cardurilor ar însemna costuri în plus, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate subliniază că, potrivit unei ordonanţe emise în timpul ministrului Vasile Cepoi, medicii de familie sunt obligaţi să distribuie cardul.

Ce trebuie să conţină cardul de sănătate

Conform HG 900/2012, dispozitivul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani. Cardul electronic de asigurări sociale de sănătate va conţine datele de identificare ale posesorului, un codul unic de asigurat şi informaţii medicale despre deţinător, precum RH-ul, grupa sanguină şi istoricul medical.
Normativele propun ca medicul de familie să încarce pe card date medicale, persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, faptul că persoana acceptă să fie donator de organe în caz de deces, dar şi situaţia bolilor cronice ale pacientului.

Cum ajung datele de la pacient pe card

Deşi, potrivit normelor, eliberarea cardului este gratuită, informaţiile pe care acest suport trebuie să le conţină îl costă zeci de lei pe fiecare pacient. Astfel, o serie de analize nu este decontată, aşa că asiguraţii vor fi nevoiţi să plătească investigaţiile. Şi acceptul de a-şi dona organele după deces costă, pentru că se face prin semnarea unui act notarial pe proprie răspundere. Toate aceste acte sunt eliberate în câteva zile, urmând ca introducerea tuturor acestor date să fie efectuată de medicul de familie printre consultaţii.

Back To Top