De la 1 ianuarie 2013, toţi medicii din România eliberează numai reţete electronice. Prescripţia medicală electronică este un formular utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru prescrierea de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.
Reţeta electronică poate fi on-line sau off-line.
Reţeta electronică on-line este formularul de prescripţie medicală în format electronic, completat digital (pe calculator) de medic/farmacist folosind o aplicaţie informatică dedicată, conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Prescripţia este validată şi înregistrată în forma electronică în sistem înainte de a fi tipărită. Pacientul primeşte un exemplar pentru achiziţionarea medicamentelor din farmacie.
Prescripţia medicală electronică off-line este completată de medic folosind o aplicaţie informatică neconectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al CNAS şi este tiparită fără a fi validată şi înregistrată în sistem. Totodată, poate fi considerată off-line şi prescripţia completată manual pe hârtie, respectând, însă, acelaşi formular generat de aplicaţia electronică. Medicul completează digital doar prima rubrică, iar restul poate fi completată cu pixul sau integral digital. Pacientul primeşte două exemplare pentru achiziţionarea medicamentelor din farmacie.
Practic, sistemul informatic permite medicilor să aleagă, în funcţie de diagnostic, dintr-o bază de date complexă cu medicamente, tratamentul pe care îl consideră corespunzator afecţiunii respective. Sistemul electronic poate sesiza eventualele erori în prescriere comise de medic şi îl va atenţiona că un anumit medicament este contraindicat afecţiunii pe care doreşte să o trateze.
Cum se obţine reţeta electronică
Pasul 1. Pacientul merge la medicul de familie, care îl consultă şi îi prescrie medicamentele necesare pentru tratarea afecţiunii. În cazul reţetelor compensate, se păstrează procedura: pacientul trebuie să fie asigurat sau să primească o decizie de tratament într-un Program Naţional de Sănătate (PNS), să aibă un CNP şi un act de identitate valabil. Medicul verifică, atunci, şi calitatea de asigurat a pacientului, dar şi alte documente medicale care sunt în favoarea prescripţiei: decizie de tratament de la comisie PNS-Boli Cronice, scrisoare medicală de la medicul specialist, alte reţete anterioare sau bilete de externare.
Singura diferenţă este că medicul nu va mai scrie medicamentele în formularul clasic de prescripţie medicală, ci va completa reţeta folosind o aplicaţie informatică.
Pasul 2. Pacientul se prezintă cu reţeta şi actul de identitate la farmacie numai în intervalul de valabilitate a prescripţiei şi în judeţul în care medicul prescriptor are contract cu CAS. Formularele de reţetă (un singur exemplar - reţetă on-line sau două exemplare - reţetă off-line) rămân la farmacie. Prezintă CI/ Buletinul pentru completarea datelor de identificare de la rubrica II, respectiv calitatea de asigurat sau împuternicit. Farmacia va emite un Formular de Reţetă pe care pacientul îl semnează pentru a intra în posesia medicamentelor şi care confirmă eliberarea reţetei, medicamentele şi cantitatea lor.
Situaţii posibile
Medicaţia poate fi ridicată de la farmacie complet sau fracţionat (eliberarea fracţionată este posibilă numai pentru reţetele prescrise on-line). Pacientul poate solicita numai anumite medicamente de pe reţetă, însă eliberarea nu se face fracţionat pe cantităţi dintr-un medicament. Pe formularul printat pe care îl primeşte de la farmacie vor fi notate toate medicamentele eliberate. Pacientul trebuie să semneze documentul de primire.
Dacă optează pentru un medicament mai scump decât cel de referinţă (cel pentru care Casa de Asigurări asigură compensarea cu 50%, 90% sau 100%), atunci trebuie să semneze că este de acord cu diferenţa de plată.
Dacă bolnavul doreşte să achiziţioneze doar o parte din tratamentul prescris şi să renunţe la unul sau mai multe medicamente de pe reţetă, farmacistul va specifica pe Formularul de Reţetă medicamentele la care pacientul renunţă. Odată exprimată această opţiune, nu va mai putea intra în posesia lor.
Dacă pacientul are o Reţetă Electronică On-Line, dar nu găseşte în farmacie toate medicamentele prescrise, reţeta va rămâne la farmacia în care i-au fost eliberate primele medicamente. Această farmacie va emite un nou Formular de Reţetă pe care sunt scrise medicamentele eliberate şi neeliberate, iar cu acest formular bolnavul va merge în altă unitate farmaceutică de unde îşi poate ridica restul medicamentelor. Prevederea nu este valabilă şi pentru Reţeta Electronică Off-Line.
ATENŢIE!
Pacientul sau împuternicitul acestuia trebuie să fie atenţi la ce medicamente sunt înscrise ca eliberate pe formularul tipărit de farmacie şi numai după aceea să semneze de primirea lor.
La medicaţia prescrisă pe mai multe luni, dacă pacientul nu-şi ridică întreaga medicaţie, el nu mai are posibilitatea de a ridica o altă cantitate din aceleaşi medicamente, pentru perioada înscrisă pe reţetă.
Formularul de reţetă de la medicul prescriptor nu trebuie îndoit sau mototolit, cel puţin în zona codului de bare 2D, pentru a putea fi citit în farmacie.
Dacă farmacia nu are temporar acces on-line, pacientul trebuie să meargă la o altă farmacie care are legătură prin internet cu sistemul CNAS, deoarece farmaciile nu au voie să elibereze medicamente compensate de către CNAS atunci când sunt off-line.
Farmacistul are la dispoziţie 20 minute să elibereze reţeta, după care este retrasă automat din sistem, pentru a permite pacientului să-şi ridice medicaţia din altă farmacie. Dacă pacientul doreşte totuşi eliberarea medicamentelor din respectiva farmacie, poate fi rescanat codul de bare 2D.
Introducerea în sistem şi validarea reţetei off-line se fac la farmacie, iar dacă există greşeli în completarea reţetei, atunci pacientul este îndrumat înapoi la medic.
Până la implementarea cardului naţional de sănătate, pacientul trebuie să confirme prin semnătură ridicarea medicamentelor din farmacie, pe exemplarul tipărit al „reţetei de farmacie".
Medicamentele de pe reţetă nu pot fi eliberate când:
- Reţeta eliberată de medic conţine erori, cum ar fi cele sesizate la înscriere, la citirea codului de bare (mai ales în cazul reţetelor off-line)
- Valabilitatea reţetei a expirat
- Parafa medicului, semnătura sau ştampila nu sunt lizibile (mai ales în situaţia reţetelor eliberate off-line „la domiciliu")
- Prezintă erori grave de prescriere a medicamentelor precum supradozaj, asocieri vădit vătămătoare pentru pacient etc.
Pacientul va fi îndrumat înapoi la medicul prescriptor pentru corectarea erorilor.