Categorie: Actual

medicina-legalaCamera Deputaţilor a adoptat, marţi, 19 februarie, o propunere legislativă care prevede că serviciile de anatomie patologică şi de prosectură din spitale, care deţin cadavre nerevendicate sau fără aparţinători, au obligaţia de a informa disciplinele universitare de anatomie pentru a le prelua imediat.

Propunerea legislativă prevede asigurarea materialului didactic necesar disciplinelor de anatomie ale universităţilor de medicină, utilizat în scopul pregătirii profesionale a viitorilor medici.

Fiecare universitate cu furnizorii ei

Potrivit proiectului, serviciile pentru exploatarea cadavrelor, din cadrul disciplinelor universitare de anatomie, sunt obligate să întocmească o listă de arondare cu spitalele şi alte unităţi sanitare care au servicii de anatomie patologică şi prosectură.
În acelaşi timp, spitalele respective, în baza listei, sunt obligate să încheie un protocol cu departamentele universitare de specialitate.

Preluaţi imediat

Serviciile de anatomie patologică şi spitalele care deţin cadavre nerevendicate sau fără aparţinători sunt obligate să informeze imediat catedrele universitare de anatomie, iar aceste departamente universitare trebuie să îşi manifeste „de îndată" disponibilitatea de a prelua cadavrul. Corpul trebuie preluat în termen de trei zile de la primirea informării.

O lună la păstrare

Serviciile pentru exploatarea cadavrelor, din cadrul disciplinelor universitare de anatomie, sunt obligate să conserve cadavrele în termen de 30 de zile de la deces, înaintea introducerii acestora în sala de disecţie.

Slujba cea de după cursuri

Potrivit noilor reglementări, după ce cadavrul a fost folosit în scop didactic sau ştiinţific, departamentul de morfologie al universităţii de medicină anunţă autorităţile locale de necesitatea înmormântării sau incinerării corpului respectiv. Primăriile sunt obligate să acorde sprijin de înmormântare pentru persoanele neunoscute decedate, care au fost preluate de universităţile de medicină. Ajutorul autorităţilor locale se acordă în baza actelor de deces şi protocolului încheiat cu serviciile de anatomie patologică şi prosectură ale spitalelor sau altor unităţi. Tot departamentele de morfologie trebuie să se ocupe de serviciul religios, înmormântarea sau incinerarea corpului.

Necunoscuţi nu, abandonaţi da

În Prahova, la Serviciul de Medicină Legală al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti ajung foarte puţine corpuri ale unor necunoscuţi. „Foarte rar se întâmplă să avem cadavre care nu sunt revendicate de aparţinătorii persoanei decedate. Avem, în schimb, cazuri în care familiile nici nu vin să ridice corpul rudei decedate, dar nici nu acceptă donarea lor către universităţile de medicină. Am avut o situaţie în care trecuse anul şi familia nu venise să ceară corpul defunctului pentru a-l înmormânta. În 2012, am înregistrat trei cazuri de persoane necunoscute decedate, a căror înmormântare a fost realizată de către primării. În prezent, nu avem niciun decedat fără aparţinători sau care nu a fost revendicat", ne-a declarat dr. Vasile Drăghici, directorul Serviciului de Medicină Legală Prahova.

Probleme posibile

„În ceea ce priveşte direcţionarea acestor corpuri nerevendicate către departamentele de specialitate ale universităţilor de medicină, şi până acum existau prevederi legale în acest sens. Însă, de acum trebuie lămurite mai multe aspecte. Mă refer la reglementarea perioadei de păstrare a cadavrului la Medicina Legală până se declară fără aparţinători, care ar trebui să fie de 10 maxim 14 zile, apoi la direcţionarea lui către universitate, deoarece un corp poate fi păstrat, în condiţiile actuale, maxim trei săptămâni pentru a putea fi folosit ca material didactic ori ştiinţific. Pe de altă parte, cine asigură transportul la universitate? Astfel de proceduri necesită condiţii speciale, prevăzute de lege", ne-a mai precizat medicul.
Cum proiectul prevede păstrarea cadavrului 30 de zile până la introducerea lui în sala de discţie, există posibilitatea ca studenţii să nu mai aibă ce să studieze iar, în perioada următoare, unele amănunte ale actului normativ să fie supuse modificărilor.

Back To Top