Guvernul a aprobat marţi, 19 februarie, ordonanţa de urgenţă care prevede desfiinţarea Casei de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor (CASMT) şi prelurea activităţii ei de către Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS). Acelaşi act normativ precizează transferarea a 13 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii.
Potrivit ordonanţei aprobate ieri, de Guvern, în subordinea Ministerului Transporturilor mai rămân doar spitalele CF Clinic nr. 1 şi CF Clinic nr. 2 din Capitală, care au în derulare proiecte cu finanţare europeană, pentru a fi evitată pierderea acestor proiecte.
Cu toate acestea, nimeni nu cunoaşte, încă, modul de desfiinţare a Casei de Sănătate a Transporturilor şi ce se va întâmpla concret cu unităţile sanitare în care se află bolnavi internaţi.
„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nu a apărut, încă, în Monitorul Oficial, ieri a fost aprobată de Guvern. În rest, nu ştim nimic", ne-a declarat juristul Spitalului CFR Ploieşti.
Ce presupune reorganizarea
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova au, însă, o viziune mai de ansamblu asupra acestor reorganizări. „Este necesară, de aici încolo, clarificarea mai multor aspecte. În primul rând, cine preia toate aceste spitale: Ministerul Sănătăţii, autoritatăţile locale sau consiliile judeţene. Pe de ală parte, trebuie văzut cum se va face contractarea, pentru că instituţia care deconta serviciile medicale ale acestor unităţi sanitare va fi preluată de către casa civilă de asigurări de sănătate. Pentru contractarea unităţilor cu CAS există nişte condiţii care se cer îndeplinite, iar spitalele acestea, deocamdată, încă nu fac parte din structura Ministerului Sănătăţii. Mai mult, am înţeles că aceste spitale îşi vor păstra serviciile specifice pentru angajaţii din domeniul Transporturilor. Vom afla cum trebuie parcurse toate aceste proceduri imediat ce actul normativ va apărea în Monitorul Oficial, adică peste câteva zile", ne-a declarat dr. Alexandru Băloi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.
Ce se întâmplă cu oamenii
Personalul CASMT va fi preluat de către CNAS şi Casele judeţene de Asigurări de Sănătate, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă. Personalul preluat îşi va păstra toate drepturile şi obligaţiile, în condiţiile legii.
În acest fel, asiguraţii CASMT devin asiguraţi ai CNAS sau ai altor case de asigurări de sănătate, conform opţiunii proprii care trebuie exprimată în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.
Servicii proprii angajaţilor din Transporturi
Potrivit OUG privind reorganizarea reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor şi pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor va fi, în continuare, asigurată de unităţile din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor, dar şi de reţeaua Ministerului Sănătăţii, precum şi în unităţile agreate de Ministerul Transporturilor.
De asemenea, se menţin în mod obligatoriu şi actualele Comisii medicale şi psihologice de siguranţa circulaţiei şi navigaţiei, din cadrul unităţilor sanitare din fosta reţea a transporturilor.
Ordonanţa precizează, însă, că, de la 1 ianuarie 2014, aceste unităţi medicale vor putea realiza examinarea medicală şi psihologică a personalului din Transporturi numai dacă obţin certificatul de agreare de la Ministerul Transporturilor.