Categorie: Actual

tbcMarţi, 19 februarie, Camera Deputaţilor a aprobat o propunere legislativă care modifică legea pensiilor, astfel încât o nouă categorie de bolnavi va putea beneficia de pensia de invaliditate, şi anume cea a pacienţilor cu tuberculoză.


Potrivit noului act normativ, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, din cauza neoplaziilor, schizofreniei şi afecţiunilor ca SIDA, TBC, ori bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
O astfel de prevedere ar ajuta foarte mult mii de pacienţi, susţin medicii. „Tratamentul pentru tuberculoză este îndelungat şi se menţine dincolo de perioada internării. Pentru că nu au cum altfel să se întreţină, mulţi pacienţi preferă să se ducă la muncă, în ciuda bolii, ceea ce înseamnă recidivă sau chiar renunţarea la tratament. Dacă prevederea va intra în vigoare, este un ajutor pentru aceste persoane care nu pot urma tratamentul dacă nu au ce mânca", ne-a declarat dr. Dana Bolgiu, coordonatorul Programului Naţional de TBC la nivelul judeţului Prahova.

Back To Top