Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România solicită Guvernului ca diurna şoferilor profesionişti să nu fie impozitată, pentru a nu afecta afacerile firmelor de profil din România.
Conform actualului Cod Fiscal, de la 1 februarie 2013, diurna care depăşeşte de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din instituţiile publice (n.r. - stabilit, în prezent, la 13 lei), indiferent de forma de organizare a angajatorului, este considerată venit sub formă salarială şi intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale.
UNTRR solicită ca diurna şoferilor profesionişti să nu fie impozitată, pentru a nu afecta competitivitatea firmelor de transport rutier din România. Specificul activităţii acestor firme impune acordarea unor diurne consistente, ceea ce determină, automat, o impozitare suplimentară, dar şi costuri mai mari. Pentru recuperarea lor, transportatorii români ar fi obligaţi să majoreze tarifele de transport, dezavantaj concurenţial faţă de transportatorii din alte ţări. Pe de altă parte, menţinerea tarifelor înseamnă decapitalizarea firmelor până la, eventual, disponibilizări de personal, se arată într-un comunicat al transportatorilor, transmis la nivel naţional.
UNTRR propune şi majorarea nivelului diurnelor pentru personalul din instituţiile publice, în valoare de 13 lei, luat ca nivel de referinţă şi pentru celelalte instituţii de transport. Valoarea diurnelor nu a mai fost actualizată din 2006, deşi legea prevede actualizarea acestor indemnizaţii de delegare în cazul scumpirilor mai mari de 10%, iar majorarea costurilor la alimente a depăşit, deja, 32%.
UNTRR solicită Guvernului modificarea urgentă a reglementărilor fiscale actuale astfel încât să nu crească aceste costuri cu forţa de muncă fără să se ofere condiţii care să ducă la reducerea costurilor de finanţare, astăzi duble faţă de Europa de Vest.
UNTRR a fost fondată în 1990 şi are peste 13.000 de membri, operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.