Categorie: Actual

tigari slimPână pe 4 martie, autorităţile române trebuie să îşi stabilească poziţia faţă de noul proiect al Comisiei Europene de Sănătate care prevede interzicerea comercializării ţigărilor slim, super-slim şi mentolate, dar şi a celor cu arome.

Specialiştii europeni din sănătate au un proiect prin care vor ca pachetele de ţigări să nu se mai deosebească după marcă sau ambalaj, iar tutunul să nu mai aibă alt gust sau aromă în afară de cea de tutun. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, de anul viitor vor fi eliminate de pe piaţa europeană ţigările cu arome, a celor cu capsulă, dar şi ţigaretele slim şi super-slim.

„Consumatorii nu trebuie abuzaţi. Este necesar ca produsele din tutun să aibă aspectul şi gustul tutunului, nu să fie ca nişte pachete de bomboane cu gusturi diferite sau ca nişte parfumuri. Această propunere veghează ca ambalajele şi aromele să nu poată fi utilizate ca argument de vânzare", a susţinut Tonio Borg, comisarul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, citat de realitatea.net.

Statele vor putea interzice şi apariţia mărcilor pe pachetul de ţigări, după modelul introdus deja de Australia. În plus, avertismentele despre cât de dăunător este fumatul ar urma să ocupe 75% din suprafaţa pachetului.

Proiectul este menit să descurajeze viciul fumatului în rândul tinerilor, mari consumatori ai acestor produse. Anual, în Europa, mor 700.000 de oameni din cauza afecţiunilor provocate de tutun.

Dacă tutun nu e, nici acciză nu e

Reacţiile nu au întârziat să apară. Producătorii de tutun susţin că, dacă s-ar interzice ţigările slim, super slim şi menthol, s-ar pierde la bugetul statului 840 de milioane de euro în fiecare an, bani veniţi din accize şi taxe.
Pentru a fi adoptată, directiva ar trebui votată de 14 state din cele 27 ale Uniunii. Spania, Italia, Grecia, Polonia şi Bulgaria au anunţat deja că nu vor implementa o astfel de măsură.

Back To Top