Categorie: Actual

internetUn nou studiu realizat în Europa arată cât de dăunătoare poate fi pentru sănătate navigarea pe internet. Abuzul duce la dependenţă şi sevraj, exact ca în cazul consumului exagerat de alcool sau droguri.


Persoanele care navighează pe internet timp îndelungat pot dezvolta sentimente de depresie accentuate, similare celor resimţite de persoanele dependente de droguri atunci când intră în sevraj.

Dependenţa de internet a fost asociată cu stări depresive, impulsivitate crescută şi unele simptome similare autismului. În plus, psihologii au constatat că cei care stau prea mult timp în faţa calculatorului dezvoltă tendinţe de izolare şi lipsă de concentrare în general, titrează rtv.net.
Studiul a fost realizat de Universităţile din Milano şi din Swansea şi este primul care investighează impactul psihologic negativ, imediat, al utilizării internetului.

60 de voluntari, cu vârsta medie de 25 de ani, au fost testaţi, mai întâi, pentru a li se determina nivelul de utilizare a internetului - dacă îl folosesc în mod obsesiv, sau doar pentru a socializa şi a căuta slujbe noi.
Apoi, li s-a spus să navigheze pe internet 15 minute, timp în care puteau să viziteze orice site doreau, după care au fost testaţi pentru starea psihică şi nivelul de anxietate. Voluntari diagnosticaţi la primul test drept „dependenţi" au avut o stare psihică negativă după ce nu au mai navigat pe net, asemănătoare cu cea a oamenilor care se opresc din utilizarea drogului ecstasy, mai relatează sursa citată.

„Deşi nu ştim exact ce este dependenţa de internet, rezultatele noastre arată că circa jumătate din tinerii studiaţi îşi petrec atât de mult timp pe internet, încât acest lucru are consecinţe negative pentru tot restul vieţii lor. Aceste rezultate iniţiale, precum şi alte studii asemănătoare, sugerează că internetul are surprize neplăcute pentru sănătate psihică a oamenilor", a declarat prof. Phil Reed, participant la studiu, din partea Universităţii Swansea.
Deşi există deja clinici de reabilitare care se ocupă şi de dependenţa de internet, aceasta nu este recunoscută oficial drept o boală psihică.

Back To Top