Categorie: Actual

parloaga-teren-nelucratMăsura introducerii unei taxe pentru terenurile agricole nelucrate nu a fost pusă în aplicare, dar asta nu înseamnă că reprezentanţii Guvernului au uitat de această posibilitate. Introducerea unui nou impozit pentru pământul nelucrat se află, încă, în atenţia autorităţilor.

Recent, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat că vrea să impoziteze pământul nelucrat. „Ne gândim la o formulă de impozitare şi să stimulăm comasarea lor şi darea în arendă sau să stimulam lucrarea lor. Trebuie stabilit un impozit corect", a declarat reprezentantul ministerului de resort.

Cu toate acestea, şi acum terenurile sunt impozitate dacă situaţia lor legală este clară, proprietarii fiind nevoiţi să achite taxele către primării indiferent că suprafeţele pe care le deţin sunt cultivate sau nu.

"În funcţie de suprafaţă, localizarea ei şi tipul de teren, impozitul variază între 30 şi 50 de lei pe an. Este acelaşi lucru ca pentru imobile: dacă deţii o casă, plăteşti impozit pe ea fie că locuieşti acolo sau nu", ne-a explicat Marian Marcu, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală Prahova.

Pe de altă parte, există şi suprafeţe nelucrate, dar a căror situaţie legală nu a fost definitivată.

„De cele mai multe ori, terenurile nelucrate din Prahova sunt suprafeţe aflate în zonele limitrofe ale oraşelor, aflate în imediata apropiere a autostrăzilor sau terenuri pentru care moştenitorii se află în litigiu, iar până la clarificarea situaţiei nimeni nu investeşte în ele", ne-a mai spus reprezentantul DADR Prahova.

În ultimii ani, proprietarii de terenuri agricole din judeţ nu şi-au prea lăsat pământurile la voia întâmplării, motiv pentru care totalul suprafeţelor necultivate a scăzut vertiginos. „Oamenii au învăţat că pot da în arendă terenurile dacă nu şi le pot cultiva. Odată cu apariţia numeroaselor posibilităţi şi programe agricole cu finanţare de la Uniunea Europeană, a crescut şi numărul fermierilor, iar activitatea agricolă a devenit profitabilă. Astfel se explică de ce, în anul 2008, în judeţul Prahova, din 143.000 de hectare de teren arabil, existau aproximativ 12.000 de hectare necultivate, iar în anul 2012 mai rămăseseră numai 2.000 de hectare necultivate", ne-a mai precizat Marian Marcu.

Back To Top