Categorie: Actual

vaccinare-caiPână la finalul lunii martie, Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Prahova desfăşoară campania de vaccinare a cailor împotriva anemiei infectioase, o afecţiune transmisibilă pentru aceste animale. Totodată, medicii veterinari vor efectua şi microciparea cabalinelor tinere.

În cadrul campaniei, medicii specialişti vor efectua mai multe acţiuni:

- Identificarea prin microcipare a tuturor cabalinelor, indiferent de vârstă, care nu sunt microcipate şi completarea fişelor de identificare a cabalinelor pentru obţinerea şi eliberarea de paşapoarte de sănătate.

- Distribuirea paşapoartelor pentru cabalinele identificate prin microcipare anterior (anul 2012).

- Citirea microcipurilor deja aplicate, pentru identificarea cailor şi înregistrarea lor în tabelele de vaccinare anticarbunoasă/recoltare de sânge pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine.

- Recoltarea de probe de sânge de la fiecare cabalină identificată, în vârstă de peste 6 luni.

- Vaccinarea anticarbunoasă a fiecărei cabaline identificate, în vârsta de peste 2 luni.

„Campania este în curs de desfăşurare. Până în prezent, nu am întâmpinat dificultăţi din partea populaţiei, nici la vaccinare, nici la microcipare, aşa cum se mai întâmpla, în anii trecuţi. De fapt, atitudinea era justificată, cu ani în urmă, de faptul că proprietarii de cai bolnavi nu erau despăgubiţi. Cum legislaţia prevede, acum, despăgubirea proprietarilor ale căror cabaline sunt depistate cu anemie infecţioasă, nu mai sunt probleme. La 30 de zile de la depistare, se scoate calul din efectiv şi se sacrifică, iar valoarea despăgubirii se face la preţul în viu al animalului pe piaţă, dacă animalul este identificat prin microcipare", ne-a precizat dr. Mihai Terecoasă, director al DSVSA Prahova.

În anul 2012, în judeţul Prahova, nu a fost depistat niciun caz pozitiv de anemie infecţioasă, din cele 9337 de probe examinate.

Recoltarea de probe de sânge şi vaccinarea sunt gratuite pentru gospodăriile populaţiei, contravaloarea acestora fiind subvenţionată de la bugetul de stat, cu condiţia ca acestea să fie identificate prin microcipare. Odată cu preluarea identificării animalelor de către DSV, au fost primite şi 500 de microcipuri gratuite care au fost distribuite tuturor medicilor veternari din judeţ pentru a ajuta la marcarea cailor, cu ocazia acestei campanii de vaccinare. De comun acord cu medicii, s-a decis ca aceste microcipuri gratuite să fie aplicate cailor crescuţi în gospodăriile unde proprietarii nu au posibilitatea de a achita contravaloarea microcipului şi a manoperei de introducere a dispozitivului. Costul unui microcip este de 20-25 lei, în funcţie de firma producătoare, şi este, în mod obişnuit, suportat de către proprietarii cailor", ne-a mai precizat directorul DSV Prahova.

Back To Top