Categorie: Actual

CAS PrahovaSute de ploieşteni au primit somaţii pentru neplata contribuţiilor la Sănătate din anii trecuţi. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că au aflat că sunt datori la stat după şapte ani de la prestarea unor activităţi. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate explică ce trebuie să facă prahovenii care au primit astfel de atenţionări.


Mii de prahoveni au primit, de la finalul anului 2012, somaţii şi titluri executorii de la Administraţia Financiară sau Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, pentru datorii pe care le-ar avea la Sănătate. Contribuabilii sunt revoltaţi că sunt puşi pe drumuri pentru nişte datorii de care habar nu aveau. Unele restanţe s-au dublat sau chiar triplat din cauza majorărilor şi a penalităţilor.

De ce a trimis CAS somaţii

Pentru cei mai mulţi prahoveni care au primit astfel de somaţii, sumele restante figurează pentru anii 2005-2011.

Aceste probleme au ieşit la suprafaţă atunci când Administraţia Financiară a preluat de la CAS atribuţiunile de plată a contribuţiei la sănătate. În urma verificărilor, Finanţele ne-au informat asupra acestei situaţii, astfel încât noi să putem recupera banii către sănătate care care figurau neplătiţi. Conform datelor de la AFP, este vorba de zeci de mii de CNP-uri", ne-a declarat Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova.
Casa de Sănătate este obligată să verifice dacă aceste restanţe figurează şi în baza proprie de date, dar şi să emite decizii / somaţii, pe baza datelor de la AFP, sub rezerva verificărilor ulterioare, în vederea colectării cotelor de contribuţie restante la Sănătate sau în vederea lămuririi acestor situaţii a veniturilor impozabile nedeclarate", a mai precizat reprezentantul CAS Prahova.

„Conform legii, contribuabilii ar fi trebuit să declare toate veniturile nu doar la Finanţe, pentru plata impozitului, ci şi la Casa de Sănătate, pentru plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. Mulţi nu au ştiut această obligaţie, aşa că nu s-au prezentat şi la CAS.

Ce trebuie să facă persoanele somate

Odată primite somaţiile, fiecare contribuabil trebuie să se prezinte la CAS cu actele doveditoare ale activităţii sale în perioada pentru care figurează cu datorii. „Prin aceste documente - copii după cartea de muncă, decizii de impunere anuală, contracte de închiriere, convenţii civile, decizii de pensionare - Casa de Asigurări decide, conform prevederilor legale, dacă este cazul anulării acestor debite sau dacă este cazul plăţii lor", ne-a explicat Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova.

Excepţii de la plată

Legislaţia în vigoare prevede exceptarea de la plata contribuţiilor la sănătate a unor categorii de venituri impozabile, parţial, total, sau plata numai până la o anumită dată, după care au fost schimbate normele.

Astfel, sunt exceptaţi de la plata CAS pentru veniturile impozabile suplimentare:
- Pensionarii care au avut convenţii civile sau închirieri. „Ei plătesc contribuţia CAS pentru veniturile suplimentare numai până la 1 iulie 2008, după această dată legislaţia fiind modificată în sensul exonerării de la plata contribuţiei la sănătate a acestei categorii de persoane", ne-a precizat reprezentantul CAS Prahova.

- Salariaţii care au înregistrat venituri suplimentare impozabile, inclusiv drepturi din proprietate intelectuală (drepturi de autor), dacă dovedesc faptul că, în perioada respectivă, au fost angajaţi şi cu o carte de muncă.

Când se plătesc datoriile

Dacă veniturile nedeclarate au fost singurele surse financiare ale contribuabilului respectiv, iar acesta nu a ştiut că trebuie să achite pentru ele şi asigurările de sănătate, atunci somaţiile sunt valabile pentru perioada în care persoana dovedeşte că a încasat aceste venituri.

„În acest caz, persoanele sunt sfătuite să achite cât mai rapid baza datoriei care i-a fost comunicată de CAS sau de Finanţe, astfel încât să nu se mai acumuleze majorări şi penalizări. Conform legislaţiei, nu se calulează majorări şi penalizări la zero, acestea urmând să fie achitate pe parcurs", ne-a mai precizat Cătălin Tudorache.

De asemenea, există şi situaţii în care valoarea venitului este mai mică decât contribuţia pe care persoana respectivă ar fi trebuit să o achite la CAS, pentru că aceasta a fost calculată la salariul minim pe economie. Astfel de cazuri sunt extrem de rare şi trebuie verificate prin acte de către CAS.

Recalcularea datoriilor

Casa de Asigurări poate recalcula datoria contribuabilului dacă acesta dovedeşte prin acte că a obţinut venitul suplimentar numai câteva luni din anul pentru care au fost emisă somaţia. „Dacă persoana respectivă a avut venituri suplimentare doar trei sau şase luni din anul respectiv, se va face recalcularea cotei de contribuţie, dacă este cazul. Şi asta pentru că Finanţele Publice au calculat cota de contribuţie aferentă venitului cu care persoana figurează acolo, la tot anul respectiv", a mai precizat Cătălin Tudorache.

Prescrierea datoriilor

Prescrierea datoriilor către stat se realizează în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală. „În cazul unui contribuabil care a realizat venitul în anul 2006, se începe calcularea termenului de prescripţie de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care suma respectivă a devenit certă. Adică, venitul a devenit cert în vara anului 2007, atunci când Administraţia Financiară a emis decizia de impunere anuală pe 2006. Astfel, pentru venitul realizat în 2006, termenul de prescripţie de cinci ani începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului 2008", a mai explicat Cătălin Tudorache.

Recomandări pentru populaţie

Toţi contribuabilii din judeţ care au primit asemenea somaţii este bine să vină la sediul CAS Prahova pentru a lămuri situaţia concretă, care poate fi diferită de la om la om. Cifrele din somaţii sunt calculate sub rezerva verificărilor ulterioare, iar în urma acestei verificări, restanţele pot fi anulate, recalculate sau, după caz, achitate", a mai subliniat purtătorul de cuvânt al CAS Prahova.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Sute de ploieşteni au primit somaţii pentru neplata contribuţiilor la Sănătate din anii trecuţi. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că au aflat că sunt datori la stat după şapte ani de la prestarea unor activităţi. Unele restanţe s-au dublat sau chiar triplat din cauza majorărilor şi a penalităţilor. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate explică ce trebuie să facă prahovenii care au primit astfel de atenţionări.

Mii de prahoveni au primit, de la finalul anului 2012, somaţii şi titluri executorii de la Administraţia Financiară sau Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, pentru datorii pe care le-ar avea la Sănătate. Contribuabilii sunt revoltaţi că sunt puşi pe drumuri pentru nişte datorii de care habar nu aveau.

De ce a trimis CAS somaţii

Pentru cei mai mulţi prahoveni care au primit astfel de somaţii, sumele restante figurează pentru anii 2005-2011. „Aceste probleme au ieşit la suprafaţă atunci când Administraţia Financiară a preluat de la CAS atribuţiunile de plată a contribuţiei la sănătate. În urma verificărilor, Finanţele ne-au informat asupra acestei situaţii, astfel încât noi să putem recupera banii către sănătate care care figurau neplătiţi. Conform datelor de la AFP, este vorba de zeci de mii de CNP-uri”, ne-a declarat Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova.

Casa de Sănătate este obligată să verifice dacă aceste restanţe figurează şi în baza proprie de date, dar şi să emite decizii / somaţii, pe baza datelor de la AFP, sub rezerva verificărilor ulterioare, în vederea colectării cotelor de contribuţie restante la Sănătate sau în vederea lămuririi acestor situaţii a veniturilor impozabile nedeclarate”, a mai precizat reprezentantul CAS Prahova. 

„Conform legii, contribuabilii ar fi trebuit să declare toate veniturile nu doar la Finanţe, pentru plata impozitului, ci şi la Casa de Sănătate, pentru plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. Mulţi nu au ştiut această obligaţie, aşa că nu s-au prezentat şi la CAS.

Ce trebuie să facă persoanele somate

Odată primite somaţiile, fiecare contribuabil trebuie să se prezinte la CAS cu actele doveditoare ale activităţii sale în perioada pentru care figurează cu datorii. „Prin aceste documente - copii după cartea de muncă, decizii de impunere anuală, contracte de închiriere, convenţii civile, decizii de pensionare - Casa de Asigurări decide, conform prevederilor legale, dacă este cazul anulării acestor debite sau dacă este cazul plăţii lor”, ne-a explicat Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova.

Excepţii de la plată

Legislaţia în vigoare prevede exceptarea de la plata contribuţiilor la sănătate a unor categorii de venituri impozabile, parţial, total, sau plata numai până la o anumită dată, după care au fost schimbate normele. Astfel, sunt exceptaţi de la plata CAS a celor care au obţinut veniturilor impozabile suplimentare:

- Pensionarii care au avut convenţii civile sau închirieri. „Ei plătesc contribuţia CAS pentru veniturile suplimentare numai până la 1 iulie 2008, după această dată legislaţia fiind modificată în sensul exonerării de la plata contribuţiei la sănătate a acestei categorii de persoane”, ne-a precizat reprezentantul CAS Prahova.

- Salariaţii care au înregistrat venituri suplimentare impozabile, inclusiv drepturi din proprietate intelectuală (drepturi de autor), dacă dovedesc faptul că, în perioada respectivă, au fost angajaţi şi cu o carte de muncă.

Când se plătesc datoriile

Dacă veniturile nedeclarate au fost singurele surse financiare ale contribuabilului respectiv, iar acesta nu a ştiut că trebuie să achite pentru ele şi asigurările de sănătate, atunci somaţiile sunt valabile pentru perioada în care persoana dovedeşte că a încasat aceste venituri.

„În acest caz, persoanele sunt sfătuite să achite cât mai rapid baza datoriei care i-a fost comunicată de CAS sau de Finanţe, astfel încât să nu se mai acumuleze majorări şi penalizări. Conform legislaţiei, nu se calulează majorări şi penalizări la zero, acestea urmând să fie achitate pe parcurs”, ne-a mai precizat Cătălin Tudorache.

De asemenea, există şi situaţii în care valoarea venitului este mai mică decât contribuţia pe care persoana respectivă ar fi trebuit să o achite la CAS, pentru că aceasta a fost calculată la salariul minim pe economie. Astfel de cazuri sunt extrem de rare şi trebuie verificate prin acte de către CAS.

 

Recalcularea datoriilor

Casa de Asigurări poate recalcula datoria contribuabilului dacă acesta dovedeşte prin acte că a obţinut venitul suplimentar numai câteva luni din anul pentru care au fost emisă somaţia. „Dacă persoana respectivă a avut venituri suplimentare doar trei sau şase luni din anul respectiv, se va face recalcularea cotei de contribuţie, dacă este cazul. Şi asta pentru că Finanţele Publice au calculat cota de contribuţie aferentă venitului cu care persoana figurează acolo, la tot anul respectiv”, a mai precizat Cătălin Tudorache

Prescrierea datoriilor

Prescrierea datoriilor către stat se realizează în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală. „În cazul unui contribuabil care a realizat venitul în anul 2006, se începe calcularea termenului de prescripţie de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care suma respectivă a devenit certă. Adică, venitul a devenit cert în vara anului 2007, atunci când Administraţia Financiară a emis decizia de impunere anuală pe 2006. Astfel, pentru venitul realizat în 2006, termenul de prescripţie de cinci ani începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului 2008”, a mai explicat Cătălin Tudorache.

Recomandări pentru populaţie

„Toţi contribuabilii din judeţ care au primit asemenea somaţii este bine să vină la sediul CAS  Prahova pentru a lămuri situaţia concretă, care poate fi diferită de la om la om. Cifrele din somaţii sunt calculate sub rezerva verificărilor ulterioare, iar în urma acestei verificări,  restanţele pot fi anulate, recalculate sau, după caz, achitate”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al CAS Prahova.   

Back To Top