Categorie: Actual

evaluare-nationalaLegea Educaţiei prevede trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, însă, cum fiecare ministrul al Învăţământului are propria viziune asupra sistemului, din patru în patru ani sau chiar mai frecvent, normele trebuie adaptate la noile opinii. Astfel, actualul ministru de resort vrea să lase clasa a IX-a la liceu şi să nu o mute la gimnaziu, aşa cum prevede legea.

Primii elevi care ar fi fost afectaţi de sistemul cu cinci ani de gimnaziu şi trei ani de liceu se află, acum, în clasa a V-a. Însă, specialiştii Educaţiei au considerat că modificarea i-ar încurca mai rău pe copii, aşa că au anulat-o.

Se pare, însă, că iniţiativa a venit la insistenţele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, ale Consiliului Naţional al Elevilor, cât şi ale Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Reprezentanţii organizaţiilor au justificat că trei ani de liceu nu sunt suficienţi, iar păstrarea clasei a IX-a la învăţământul gimnazial nu este un lucru bun pentru sistem: nu există infrastructura necesară, şcolile nu pot face faţă aglomeraţiei, iar normele didactice ar fi fost date peste cap. Chiar şi din punct de vedere al violenţei, păstrarea elevilor de clasa a IX-a la generală ar fi fost nepotrivită.

Odată cu anularea trecerii clasei a IX-a la generală, o altă prevedere a fost modificată din aceeaşi lege: evaluarea elevilor de clasa a VIII-a la mai multe materii. Potrivit prevederilor adoptate de Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, elevii de clasa a VIII-a vor sustine doar examenul de capacitate la Limba Română şi Matematică, fiind doar testaţi la informatică şi o limbă străină, până când vor termina cursurile.

Back To Top