Categorie: Actual

absente catalog 1În primul semestrul al anului şcolar 2012-2013, elevii prahoveni au lipsit de la şcoală de peste 1,2 milioane de ori. Peste jumătate din aceste absenţe înregistrate în unităţile de învăţământ prahovene, sunt nemotivate, deci chiuluri.


Numărul absenţelor de la ore pare enorm, însă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Prahova susţin că el a mai scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut.

Din cele 1.224.526 de absenţe, 651.787 sunt nemotivate, iar 572.739 sunt motivate. Raportate la numărul total de elevi, înseamnă că, în primul semestrul al acestui an şcolar, fiecare copil a înregistrat 6,6 absenţe nemotivate. La nivelul învăţământului primar, au fost 3 absenţe pe elev, la gimnaziu a fost o medie de 10 absenţe pe elev, iar la liceu s-au înregistrat 25 de absenţe pe elev. Cu toate acestea, numărul total de absenţe este mai mic decât anul trecut şi asta pentru că au fost luate măsuri", ne-a declarat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

„Anul trecut a fost primul în care am instituit, în şcoli, programul de monitorizare permanentă a absenţelor. Ulterior, platforma locală a fost completată cu platforma indicată de Ministerul Educaţiei, ceea ce a permis reprezentanţilor şcolilor şi cadrelor didactice o vizualizare permanentă a acestei situaţii şi luarea unor măsuri pentru reducerea chiulului", ne-a explicat insp. Aurel Graur.

„Monitorizarea a determinat, pe de o parte, cadrele didactice să trateze problema absenţelor de la ore cu mai multă seriozitate şi să treacă toate absenţele în catalog, ceea ce a dus la creşterea rigorii pentru frecvenţa la ore. Apoi, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ au trimis scrisori la domiciliul părinţilor, aceştia au fost informaţi cu privire la lipsa de laa ore a copiilor, au fost convocaţi la şedinţele cu părinţii unde au aflat despre chiuluri, iar unii dintre ei au luat, probabil, măsuri acasă", ne-a mai spus reprezentantul ISJ Prahova.

Back To Top