Categorie: Actual

invatamant gimnaziuComisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în plen, modificările propuse la Legea Educaţiei. Liceul rămâne liceu, evaluarea naţională se face la două obiecte, iar învăţătorii şi educatorii nu vor mai fi nevoiţi să aibă facultate până în 2018.

Deputaţii au decis revenirea la vechea structură a învăţământului liceal, şi anume aceea de patru ani. „Sunt întru totul de acord cu decizia de a se menţine clasa a IX-a la liceu. Pentru învăţământul românesc, cel puţin la ora actuală, este cel mai potrivit ca elevii să urmeze patru ani de gimnaziu şi patru ani de liceu, şi nu cinci ani de gimnaziu şi trei de liceu. Susţin această modificare la Legea Educaţiei", ne-a declarat inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, prof. Horia Toma.

O altă schimbare la prevederile legislaţiei în vigoare priveşte susţinerea examenelor de finalizare a gimnaziului. „La sfârşitul clasei a VIII-a, vor fi susţinute examene scrise la limba română şi matematică, iar numai pentru anumite categorii de elevi, şi limba maternă", ne-a mai precizat Horia Toma. Probele de limbă străină şi informatică vor fi susţinute pe parcursul anului şcolar.

Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor nu a trecut cu vederea nici obligativitatea studiilor superioare care privea cadrele didactice cu studii medii. Potrivit modificărilor adoptate, învăţătorii şi educatorii nu vor mai fi obligaţi să urmze o facultate până în anul 2018.
„În prezent, din Legea Educaţiei, dispar termenii de «educator» sau «învăţător», fiind înlocuiţi de «profesor în învăţământul preşcolar sau primar», pentru care este prevăzută obligaţia studiilor superioare. Totuşi, în sistem, avem aceste categorii de cadre didactice, cu studii medii, pentru că astfel a permis legislaţia la vremea respectivă. Şi atunci avem două variante: menţinerea educatorilor şi învăţătorilor cu studii medii în sistem până în 2018, mulţi dintre aceştia aflându-se, oricum, în prag de pensionare, iar pentru cei tineri, pentru care există titulatura de «profesori în învăţământul preşcolar sau primar», să fie obligativitatea studiilor superioare, după acest termen. Altfel, ar exista o inechitate între profesorii cu studii superioare şi cei fără studii de lungă durată", ne-a mai precizat inspectorul şcolar general.

Modificările vor intra în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial.

Back To Top