Categorie: Actual

Eugen NicolaescuDupă declaraţia de intenţie a desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a caselor de asigurări de sănătate judeţene, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a numit pe angajaţii acestor instituţii „Birocraţi care îşi bat joc de pacienţi. Afară cu ei!".

Eugen Nicolăescu a declarat, în acelaşi context, că dorinţa sa de a desfiinţa casele judeţene de sănătate şi direcţiile de sănătate publică este justificată de faptul că toate cheltuielile administrative ale lor se ridică la sume foarte mari, de ordinul a 525 de milioane de lei anual, ceea ce reprezintă 10% din bugetul Ministerului Sănătăţii şi 1% din bugetul domeniului Sănătăţii din România.

Potrivit realitatea.net, ministrul a mai precizat că desfiinţarea celor 42 de case judeţene de asigurări de sănătate ar duce la creşterea finanţării pentru programele naţionale de sănătate. Se pare că Eugen Nicolăescu are toată susţinerea Guvernului în privinţa intenţiilor de desfiinţare a instituţiilor coordonatoare ale sănătăţii, iar finalitatea acestei măsuri va fi comasarea acestor unităţi la nivelurile regionale.

Ministrul a mai spus că, în acest sens, va fi pregătit un proiect de lege. Totuşi, până să devină realitate, acest proiect trebuie supus dezbaterii publice şi votului parlamentarilor.
La nivelul ţării, dacă vor fi desfiinţate casele judeţene de asigurări de sănătate, vor rămâne fără slujbă aproximativ 3.200 de angajaţi, iar în urma desfiinţării direcţiilor de sănătate publică, vor rămâne pe drumuri peste 5.000 de angajaţi, dintre care o bună parte, medici.

Restructurarea aparatului birocratic din Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi Casele de Sănătate judeţene este una dintre soluţiile Ministerului Sănătăţii la solicitarea premierului Victor Ponta de a reduce cu 15% cheltuielile de personal şi cele cu bunuri şi servicii.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate.

Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.

Vom reveni cu amănunte din Prahova.

Back To Top