Categorie: Actual

dspphImediat după declaraţia publică a ministrului Sănătăţii, despre intenţia de a desfiinţa direcţiile judeţene de sănătate publică şi casele judeţene de asigurări sociale de sănătate, reacţiile nu au întârziat să apară. În timp ce unii angajaţi ai acestor instituţii au început să se teamă pentru pâinea lor, conducerile aşteaptă noutăţi.

DSP PRAHOVA. „Am văzut şi eu ştirea, în urmă cu doar câteva minute. Nu ştiu modalitatea în care va fi pusă în aplicare aceaastă măsură şi cum vor fi încadrate aceste servicii în viitor, în sistemul de sănătate. Sigur, există şi posibilitatea ca unii angajaţi actuali ai acestor instituţii să rămână fără loc de muncă, având în vedere că se va realiza regionalizarea şi la acest nivel, dar vom vedea. Până atunci, nouă nu ne rămâne decât să ne vedem, în continuare de treabă", ne-a declarat dr. Alexandru Băloi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

CAS PRAHOVA. „Deocamdată, desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate se află la nivel de declaraţie din partea ministrului Sănătăţii. Nu putem comenta această măsură, nici nu am primit nimic din punct de vedere oficial", ne-a declarat Cătălin Tudorache, purtător de cuvânt al CAS Prahova. Potrivit informaţiilor publice ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Prahova, instituţia deţine 98 de posturi dintre care ocupate numai 70, iar informaţii despre bugetul pentru anul 2012 nu au fost publicate pe site-ul instituţiei.

COLEGIUL MEDICILOR PRAHOVA.Din punctul nostru de vedere, această măsură este corectă, pentru că, deşi vor fi puternic restructurate anumite sectoare ale Sănătăţii, era nevoie de desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi, prin aceasta, cota de contribuţie la Sănătate să fie direcţionată către Ministerul Finanţelor unde va avea un capitol separat, iar fondurile verificate permanent de o comisie parlamentară. De altfel, de-a lungul timpului, Casa de Asigurări şi-a excedat atribuţiile. Dacă ar fi rămas la nivelul de bancă în care să fie coordonate fondurile din Sănătate nu am fi avut nimic împotriva acestui sistem. Însă, în ultimii ani, Casa a intervenit şi în alte decizii asupra cărora nu avea atribuţii, şi s-a implicat într-o plajă tot mai mare de capitole din domeniul sanitar, lucru pe care îl considerăm abuziv", ne-adeclarat dr. Simona Schnelbach, preşedinte al Colegiului Medicilor Prahova.

„Pe de altă parte, direcţiile de sănătate publică sunt, deja, împărţite pe departamente şi ar fi corect ca aceste servicii să existe în continuare: controlul sanitar, cel al activităţii medicale", a mai adăugat preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.

„Practic, este nevoie de o descentralizare a sistemului, o colectare mai bună a fondurilor pentru sănătate, dar şi transparenţa cheltuirii acestor fonduri. Pentru că, până acum, legea 95 a devenit tot mai stufoasă şi opacă, birocraţia tot mai mare, astfel înczt nu se mai înţelegea nimic. Aşa se explică de ce, de câte ori solicitam explicaţii la modul în care au fost cheltuite anumite sume în sănătate, pe cine întrebam, atâtea răspunsuri primeam. Trebuie să ştim exact ce cheltuim, unde şi de unde vin banii. Sunt convinsă că o astfel de măsură de desfiinţare a acestor instituţii va aduce şi anumite organisme abilitate pentru controlul anumitor sectoare. Pe de altă parte, chiar dacă rămân angajaţi pe dinafară, este mai bine ca sistemul să funcţionze corect şi transparent", a încheiat dr. Schnelbach.

Back To Top