Categorie: Actual

banci tesuturiMii de pacienţi cu arsuri grave, tumori osoase, boli cardiace sau bolnavi aflaţi la un pas de orbire ar putea fi ajutaţi dacă în România ar apărea măcar o bancă pentru ţesuturi. Problema este că banii alocaţi de Uniunea Europeană pentru înfiinţarea acestor centre medicale de stocare s-au pierdut din cauza hăţişului birocratic.

O bancă de ţesuturi este, practic, un laborator în care grefe de piele, de os, de cornee, dar şi piele, vene, artere şi valve cardiace prelevate de la cadavre, pot fi păstrate chiar şi o lună, faţă de câteva ore, cum se întâmplă acum.

Posibilităţile medicale româneşti din prezent permit transplanturile osoase ori înlocuirea unor vase de sânge a corneei în maxim o zi, în lipsa tehnicii care să permită stocarea acestor ţesuturi pentru timp mai îndelungat.

Problema nu mai este, de această dată, lipsa banilor. Uniunea Europeană a finanţat România cu 3 milioane şi jumătate de euro tocmai pentru înfiinţarea acestor centre medicale de stocare. Însă, banii au fost pierduţi după numeroase tergiversări birocratice. Acum, Uniunea Europeană cere obligativitatea existenţei unor astfel de instituţii medicale regionale, iar statul ar trebui să finanţeze din propriul buget realizarea băncilor de ţesuturi.

În 2008, s-a pierdut finanţarea pentru că România nu a organizat licitaţiile. Şi statul român va fi obligat să ducă proiectul până la capăt, pentru că altfel va plăti amenzi", declarat Victor Zota, coordonatorul naţional al proiectului, citat de realitatea.net.

„Nu pot decât să sper că vom putea să le facem, cu o finantare care nu-mi e foarte clară în momentul de faţă, de unde vine, în condiţiile de restricţii bugetare şi de austeritate", a opinat, pentru sursa citată, şi dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.

Reglementările europene de Sănătate prevăd ca, la 20 de milioane de locuitori, o ţară să deţină patru bănci de ţesuturi. În cazul României, ele ar putea să funcţioneze la Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi. Ultimatumul din partea Uniunii Europene a fost lansat la finalul anului 2011, iar de atunci niciun ministru de resort nu s-a preocupat şi de această condiţie. Speranţe pentru înfiinţarea acestor bănci medicale pot exista abia din 2014, iar dacă nici acum nu se va vedea măcar intenţia de înfiinţare a lor, România va fi sancţionată la nivel european.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au comentat amânările şi nici nu au precizat când vor asigura bugetul pentru viitoarele bănci de ţesut şi celule, mai relatează sursa citată.

Back To Top