Categorie: Actual

rablaAutoturismele cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani vor fi incluse, începând de anul acesta, în programul Rabla, care va fi implementat din luna aprilie, a anunţat joi ministrul Mediului, Rovana Plumb.

„Este o categorie de autoturisme cu norma de poluare Euro 3, care au deja zece ani pe piaţa de autoturisme din România, şi acestea vor face obiectul programului Rabla", a spus Rovana Plumb, informeaza Mediafax.

Ministrul Mediului a precizat că, în prezent, se doreşte ca voucherul acordat pentru casare să fie 1.500 de euro, iar pentru autoturismele electrice să se acorde un bon de 2.000 de euro.

Rovana Plumb a mai spus că vor fi incluse în programul Rabla „numai acele autoturisme care au fost în proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an de zile", astfel că „nu se pune problema unei invazii de maşini rulate, foarte vechi pe piaţa din România".

Noul program va fi pus la punct spre sfârşitul lunii martie, pentru a fi implementat din prima decadă a lunii aprilie, a adăugat ministrul Mediului.

Prima de casare şi voucherul

Rovana Plumb a anunţat, în ianuarie, că Ministerul Mediului vizează schimbări în Programul Rabla, care s-ar putea aplica maşinilor non-euro, Euro 1 şi Euro 2. Măsurile sunt creşterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar şi acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.

Ministrul preciza că se discută ca reducerea la achiziţionarea unei maşini noi să se facă în schimbul unui singur voucher.

În prezent, prin Progamul Rabla, o persoană poate cumpăra o maşină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacţionate pe piaţa liberă.

Cum funcţionează Rabla?

Programul guvernamental de casare a maşinilor uzate, denumit Programul Rabla, permite proprietarilor cu maşini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal şi poate fi vândut şi folosit pentru a obţine reducerea la achiziţionarea unei maşini noi, care, până în acest an, a fost de 3.800 de lei.

Tichetele sunt acordate proprietarilor care îşi casează maşinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), cărora Administraţia Fondului de Mediu le repartizează aceste vouchere.

Valorificarea la liber a voucherelor şi posiblitatea achiziţionării unei maşini noi folosind până la trei tichete au fost introduse în 2010 în Programul Rabla.

Obiectivele Programului Rabla sunt stimularea înnoirii Parcului Auto Naţional şi diminuarea poluării, prin scoaterea din uz a autoturismelor mai vechi de 10 ani şi creşterea accesibilităţii la cumpărarea de maşini noi.

În 2010 au fost casate prin Programul Rabla 186.854 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de maşini noi cu ajutorul bonurilor valorice, faţă de 32.327 de maşini scoase din uz prin ediţia 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfârşitul fiecărui an.

Back To Top