Profesorii care au şi funcţii de conducere vor putea lipsi doar temporar de la clasă pentru a se ocupa de activităţile manageriale. Ordonanţa 14 / 2013, publicată, ieri, în Monitorul Oficial, care prevede modalităţile de plată a personalului didactic aflat în funcţii de conducere, omite, însă, situaţia directorilor de la grădiniţe şi şcoli primare.
Profesorii care ocupă funcţii de conducere în preuniversitar, inspectorii şcolari, dar şi sindicaliştii care vor lucra la monitorizarea sistemului de Educaţie vor putea lipsi doar parţial de la orele obligatorii de predare, fără a pierde bani la salariu.
Guvernul a respins propunerea Ministerului Educaţiei de degrevare totală a acestora de la clasă şi a aprobat doar degrevarea parţială a dascălilor-directori şi a sindicaliştilor-monitori de la orele pe care sunt obligaţi să le ţină la clasă, conform normei didactice, cu menţinerea integrală a salariului.
Astfel, dascălii vor fi scutiţi numai de la o parte din orele din program pentru a-şi îndeplini atribuţiile manageriale, aşa cum era şi până acum, însă vor rămâne cu salariul de profesor neredus.
În ceea ce-i priveşte pe sindicaliştii care vor participa la activităţile de monitorizare a calităţii învăţământului preuniversitar, aceştia vor putea fi degrevaţi de asemenea parţial şi tot fără a le fi afectate drepturile salariale.
Cum era până acum?
Până acum, degrevarea era posibilă doar parţial, iar în cazul directorilor de grădiniţă nu era permisă nicio abatere de la norma didactică.
„Vechea lege a lui Funeriu, care intrase în vigoare în luna octombrie 2011, prevedea ca directorii şi sindicaliştii-monitori să aibă doar catedre rezervate şi nu mai erau plătiţi de la locul de muncă. Din toamna anului 2012, legea s-a schimbat, aşa că personalul didactic cu funcţii de conducere avea catedrele rezervate şi erau plătiţi de la şcoală integral", ne-a declarat Ionuţ Duţă, liderul sindicatului „Şcoala Prahovei", filială în acest judeţ a FSLI.
„Ordonanţa 14/2013, publicată ieri, în Monitorul Oficial, aduce noutatea că directorii de şcoli şi sindicaliştii din Educaţie au catedra rezervată, iar degravarea se face doar parţial, adică jumătate. Practic, dacă directorul nu poate să susţină toate orele, ci doar jumătate, atunci şcoala plăteşte numai jumătate din salariul de cadru didactic, iar cealaltă parte este susţinută de sindicat", ne-a mai explicat Ionuţ Duţă.
Ordonanţa, însă, determină probleme, în realitate, pentru că „un educator sau un învăţător nu poate efectua numai două ore la clasă, după care să fie înlocuit de altcineva", a mai adăugat liderul „Şcolii Prahovei".
„Astăzi, conducerea FSLI participă la o întâlnire cu ministrul Educaţiei şi consilierii acestuia, pentru a găsi soluţii de aplicare a ordonanţei în aceste cazuri", ne-a informat şeful sindicatului prahovean.
La nivel naţional, sunt peste 18.000 de directori şi directori adjuncţi şi 100 de sindicalişti formaţi pentru funcţiile de monitori.