Categorie: Actual

oseminteArheologii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova au descoperit, pe un câmp de la Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti, sub o movilă de pământ, cinci morminte care datează din Epoca Bronzului.

Movila funerară fusese cartografiată anterior de către specialişti, însă cercetările arheologice au început din cauza lucrărilor din zonă, pentru amanajarea unor hale.
Arheologii au găsit, în mijlocul movilei, osemintele de peste 5.000 de ani ale mai multor persoane: bărbaţi, femei şi copii. În trei dintre cele cinci morminte, au fost identificate rămăşiţele îngropate ale mai multor persoane, ceea ce a permis arheologilor să presupună că ele erau rude.

Potrivit specialiştilor, unele oseminte nu erau aşezate în poziţie normală, ceea ce a trimis la recunoaşterea unui obicei al popoarelor nomade, care luau cu ele rămăşiţele celor dragi şi le reînhumau. Lângă oseminte, au fost găsite şi obiecte: bijuterii de argint, mărgele din cupru şi vase, ceea ce va ajuta arheologii şi antropologii să afle cum trăiau oamenii din Epoca Bronzului în zonă.

Osemintele vor fi duse la Institutul Naţional de Antropologie din Capitală de unde vor fi transferate în laboratoare din Europa pentru datarea cât mai exacta a vechimii, cu Carbon14.

Prahova este o zonă foarte bogată în izvoare istorice, peste 300 de tumuli (movile de pământ) care ascundeau morminte din Epoca Bronzului fiind localizate, de-a lungul anilor, de către arheologi, pe teritoriul judeţului. Multe se află în apropierea localităţilor Ploieşti, Ariceştii Rahtivani, Nedelea, Păuleşti, Băneşti, dar şi în apropiere de Ciorani, Fulga, Baba Ana şi Boldeşti Grădiştea.

(Foto: max-media.ro)

Back To Top