Categorie: Actual

vinerea mare-trecerea pe sub AerSăptămâna Mare este ultima perioada care marchează Postul Paştelui. Dacă în fiecare seară din această perioadă, la biserici, se desfăşoară Deniile, slujbe speciale pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe Pământ, Vinerea Mare este cea mai aparte zi.

Cunoscută şi sub denumirea de Vinerea Patimilor, ea este dedicată pomenirii suferinţelor lui Iisus Hristos, fiind considerate preţul cu care Domnul a răscumpărat neamul omenesc din robia păcatului.

Astăzi nu este săvârşită Liturghia, pentru că însuşi Iisus a fost jertfit, iar seara se cântă denia prohodului Domnului, ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt. Astăzi, morţii nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă.

În Vinerea Mare, se scoate, în mijlocul bisericii, Sfântul Aer, pânza pe care apare chipul Mântuitorului. Se spune că oamenii care trec de trei ori pe sub ea vor fi scutiţi tot anul de dureri de cap sau de şale, iar cei care îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi nici de dureri de ochi.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouăle şi nu ar trebui să se facă niciun fel de muncă: nu se coace nimic, nu se spală, nu se face curat, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale.
Credincioşii ţin post negru pentru iertarea păcatelor şi pentru a avea spor şi sănătate. Cine nu poate ţine post negru, nu trebuie să se atingă de urzici şi nici de oţet, deoarece se spune că Mântuitorul a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost umezite cu oţet. Nu se consumă vin sau ulei.

Pe vremuri, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul. În unele zone, se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.
Dacă plouă în Vinerea Mare, se spune că va fi an mănos.
Tot astăzi, fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute în căsătorie.

Scăldatul ritual este un alt simbol al curăţării trupeşti şi sufleteşti care se face în Vinerea Mare.

Din Joia Mare şi până în joia din Săptămâna Luminată, femeile nu au voie să spele haine. În Vinerea Mare, nu este bine nici să vă tundeţi pentru că se spune că ar putea muri cineva apropiat din familie.

Back To Top