Categorie: Actual

spirometrieÎn 2013, Ziua mondială a astmului este marcată prin tema „Puteţi controla astmul dumneavoastră - E timpul pentru tratamentul astmului bronşic".

Astmul reprezintă o boală a căilor respiratorii, care provoacă, în mod repetat, crize de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. „Este o boală cronică a căilor respiratorii, care, la cei mai mulţi pacienţi, apare pe un teren atopic, pacientul având, de obicei, o alergie, o rinită sau o conjunctivită ori a avut în familie, părinţii sau bunicii cu o boală alergică", ne-a declarat dr. Dana Bolgiu, coodonatorul programului TBC la nivelul judeţului Prahova.

„Astmul bronşic este o afecţiune pentru toată viaţa şi se poate manifesta diferit. Simptomele pot apărea în anumite perioade ale anului sau după răceli, motiv pentru care pacientul trebuie să ţină legătura cu medicul în permanenţă, astfel încât să aibă asigurat un tratament de fond, crizele agravându-se, uneori, până la nevoia de spitalizare cu tratament intensiv, iar în anumite cazuri, ducând chiar la deces", ne-a mai spus medicul.

În România, aproape un milion de persoane, copii şi adulţi, suferă de astm bronşic. Boala apare indiferent de vârstă, iar riscul acestei afecţiuni creşte în mediul urban, conform datelor publicate de Societatea Română de Pneumologie. Din păcate, doar 10% dintre bolnavi sunt identificaţi şi urmează tratament.

„La noi în ţară nu există o evidenţă clară a pacienţilor cu astm bronşic. Cu toate acestea, în ultimul an s-a înregistrat o creştere a prevalenţei acestei boli, în special la populaţia din mediul urban şi la tineri. Fumatul contribuie la declanşarea crizei de astm. Alţi factori nocivi sunt poluarea din marile aglomerări urbane, faptul că noi consumăm zilnic alimente cu diferite substanţe adăugate, dar şi consumul de spray-uri, parfumuri şi substanţe de curăţenie care emană diverse gaze dăunătoare organismului", ne-a mai precizat dr. Bolgiu.

Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi, în prezent, cu astm bronşic, iar dintre aceştia, 32 de milioane sunt doar în Europa. Statisticile arată că, în Europa de Vest, în fiecare oră, o persoană moare din cauza acestei boli.

„Cu toate acestea, există tratamente foarte bune, dintre cele mai bune de pe piaţă, totul este ca pacientul să se prezinte la medic atunci când observă simptome variabile ale astmului, care se manifestă în special noaptea spre dimineaţă. Principala investigaţie medicală pentru a detecta astmul este spirometria pentru adulţi, iar pentru copiii mici, există analize specifice", ne-a mai precizat dr. Dana Bolgiu.

Back To Top