Categorie: Actual

bolnav-cardiologieMinistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat, recent, rezultatele programului din 2007-2008, de evaluare a sănătăţii populaţiei. Principalele patologii ale românilor sunt hipertensiunea, hepatitele şi diabetul, iar 20 la sută dintre cei evaluaţi au aflat că duc pe picioare o afecţiune de care nu ştiau.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, că programul naţional de evaluare a stării de sănătate a putut, poate şi va putea să salveze vieţi, acesta fiind şi motivul pentru care a fost conceput, şi unul statistic. Ministrul a mai precizat că un alt scop al evaluării a fost cunoaşterea riscurilor de boli ale românilor.

Programul a fost blocat în 2009. Aproximativ 10 la sută dintre cei care, în 2008, prezentau risc de îmbolnăvire, au necesitat spitalizare continuă în 2009 şi 2010.

„Mulţi puteau să evite acest lucru. De asemenea, 84 la sută dintre persoanele evaluate care au murit ulterior sufereau de boli care puteau fi tratate, pentru că 49 la sută dintre ei erau de fapt în zona de risc, nu erau bolnavi", a spus ministrul, citat de stiri.rol.ro.

Nicolăescu a declarat că, în 2007-2008, prin programul naţional a fost evaluată starea de sănătate a 10.730.814 persoane, dintre acestea 8.979.934 fiind adulţi şi 1.750.880 copii. 1,4 milioane de persoane care au fost evaluate erau neasigurate, ceea ce înseamnă că nu ar fi ajuns niciodată la un medic de familie.

Ministrul a precizat că 56 la sută dintre cei evaluaţi au fost femei, 44 la sută bărbaţi, 54 la sută dintre cetăţeni proveneau din mediul urban şi 46 la sută din mediul rural.

Din analiza privind studiile absolvite de persoanele evaluate a rezultat că 40 la sută terminaseră liceul, 34 la sută gimnaziul, 12 la sută aveau studii superioare, alţi 12 la sută studii primare şi trei la sută profesionale.

Rezultatele evaluării indică faptul că românii fac sport doar cât sunt mici, acest obicei diminuându-se odată cu înaintarea în vârstă, devenind insignifiant după 30 de ani.

Neglijarea sănătăţii este o atitudine care începe, în România, de la cele mai fragede vârste. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a spus că, în cazul copiilor, este îngrijorător că rata de vaccinare scade după vârsta de patru ani, că la vârstele de grupe 12 - 14 ani şi 15 - 18 ani se înregistrează consum de alcool şi ţigări şi că peste 63 la sută dintre tinerii care au între 15 şi 18 ani consumă mâncare de tip fast food şi băuturi carbogazoase.

În acelaşi timp, numărul de femei care îşi fac în mod regulat testul Papanicolau sau o mamografie este extrem de redus. Doar 9% la sută dintre femeile care au participat la evaluare au afirmat că în ultimii trei ani au făcut un test Papanicolau, iar 3% au arătat că au făcut o mamografie în ultimii doi ani. Numărul celor care au răspuns afirmativ la aceste întrebări a fost de patru ori mai mare în mediul urban faţă de rural.

FACTORII DE RISC

Principalii factori de risc indentificaţi la populaţia României implică boli cardiovasculare, diabet, ciroză sau diferite tipuri de cancer.

În acelaşi timp, românii nu ştiu să se hrănească sănătos. Programul a mai arătat că 53,8 % din populaţia României consumă excesiv sare, iar 16,4 % consumă excesiv alcool, dintre care de cinci ori mai mulţi bărbaţi decât femei. Mai mult, 20,4 la sută din populaţia ţării fumează, dependenţa de tutun fiind mai frecventă în rândul tinerilor.
Astfel, 40 la sută din populaţia evaluată prezintă risc cardiovascular, iar 9,1 la sută dintre aceştia prezintă risc crescut de deces.

În cazul a 12 la sută dintre persoanele evaluate a fost stabilit riscul de diabet zaharat, cinci la sută având, la momentul evaluării, valorea glicemiei mai mare decât limita maxim admisă.

BOLILE ROMÂNILOR

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că principalele patologii identificate în rândul populaţiei sunt hipertensiunea arterială, tulburările de metabolism, obezitatea, hepatitele, diabetul zaharat de tip II şi diferite tipuri de cancer.

Eugen Nicolăescu a mai atras atenţia supra faptului că 54 la sută din populaţia adultă este supraponderală, iar cinci la sută prezintă obezitate severă, mai precizează sursa citată.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a arătat că principalele boli nou diagnosticate în 2008 au fost cele cardiovasculare, anemiile, diabetul zaharat de tip II, hepatite cronice, obezitatea şi cancerul. El a precizat că, în fiecare lună din anul în care s-a derulat programul, riscul de a depista o boală nouă a fost aproape constant.

Back To Top