Categorie: Actual

conferinta de presa jazzÎncepând de joi, 16 mai, timp de patru zile, Ploieştiul va deveni, din nou, aşa cum ne-am obişnuit de opt ani, capitala jazzului. Festivalul internaţional de Jazz „Hot Jazz Summit" a ajuns la cea de-a opta ediţie în care publicul iubitor al genului va putea admira, pe scena Teatrului „Toma Caragiu" din municipiu, instrumentişti de o valoare recunoscută pe întreg globul.

Odată cu această ediţie a Festivalului Internaţional, Asociaţia Culturală „Jazz Forum 03", împlineşte zece ani de existenţă, ocazie perfectă pentru a marca activitatea realizată cu mult efort, dar şi pasiune pentru acest gen muzical într-un deceniu.

„Este cea de-a opta ediţie a acestui festival de tradiţie şi prin care se dovedeşte, dacă mai era nevoie, că Ploieştiul este bine instalat pe harta românească a jazzului, ca un centru foarte important. Sunt extrem de recunoscător conducerii teatrului şi conducerii Primăriei Municipiului Ploieşti care, într-un an foarte complicat, a găsit suficiente resurse şi nu este ieftin, să mergem mai departe cu această aventură frumoasă pentru publicul ploieştean, care este un public bun cunoscător şi un public foarte aproape de fenomen. Facem parte dintr-o reţea a acestui festival, iar anul acesta ne-am extins reţeaua. Dacă anul trecut eram cu Sibiul, iată că au mai apărut încă două oraşe importante: Cluj-Napoca şi Alba Iulia, aşa că efortul este mai mare, având în vedere că din cele patru zile de spectacol, în trei zile trebuie să asigurăm transportul artiştilor în ţară", ne-a declarat directorul festivalului, Lucian Sabados, într-o conferinţă de presă dinaintea evenimentului.

„În prima zi sunt numai grei: polonezii Grzegorz Karnas Quintet, o şcoală mare cu cel mai mare vocalist. Este Richard Galliano, din Franţa, cel mai titrat acordeonist din lume, instrumentist, de asemenea, de pian şi violă. Este primul muzician român care reuşeşte să străpungă o barieră: marea casă de discuri din Germania, ECM, cea mai titrată casă de discuri din lume pentru jazzmani. Lucian Ban reuşeşte să străpungă bariera sonică şi să intre în biografia ECM", ne-a mai spus Lucian Sabados.

„A doua zi, doi pianişti foarte interesanţi vor urca pe scena festivalului, iar a treia zi, sâmbătă, vom avea un saxofonist din Belgia, cel mai important din Europa pe saxofon alto, Steve Houben. Închiderea va fi, ca şi în ultimii patru ani, cu un lider mondial al pianului, Omar Sosa, pianist american de origine cubaneză, care vine cu o formulă absolut explozivă de jazz lantino, dar şi cu elemente de Funky", ne-a mai detaliat directorul festivalului.

„Aş vrea ca oferta pe care Teatrul Toma Caragiu o face publicului ploieştean să fie foarte diversficată, astfel încât, cei care nu sunt încă spectactori ai teatrului să poată deveni, iar Festivalul de Jazz face parte din această ofertă pe care noi o vrem foarte diferită", a menţionat Raluca Nicolescu, directorul instituţiei culturale gazdă a maratonului muzical din acest an.

Onorariile artiştilor, în valoare totală de 25.000 de euro, sunt suportate din bugetul local al Primăriei Ploieşti.

VEZI MAI JOS PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „HOT JAZZ SUMMIT" 2013

Ziua I – Joi, 16 mai
18.30 – Deschiderea Festivalului
18.45 – recital Grzegorz Karnas Quintet (Polonia)
20.30 – recital Richard Galliano Tangaria New Quartet (Franta)
22.15 – recital Lucian Ban & Mat Manieri (SUA)

Ziua II – Vineri, 17 mai
19.00 – recital Omri Mor&Trio (Israel)
21.00 – recital Carlos Maza & Familia (Spania)

Ziua III – Sâmbătă, 18 mai
19.00 – recital Steve Houben Trio (Belgia)
21.00 – recital Zsolt Bende Quartet (Ungaria)

Ziua IV – Duminică, 19 mai
19.00 – moment aniversar: Asociatia Jazz Forum'03 – 10 ani de la înfiintare
19.30 – recital Antonio Flinta Quartet (Italia)
21.30 – recital Omar Sosa – The New Afro-Cuban Quartet (Cuba)

Back To Top