Categorie: Actual

Oman PloiestiDupă un maraton în mai multe oraşe din ţară, scriitoarea ploieşteană Camelia Iuliana Radu şi-a lansat volumul de poezie „Oman" la Muzeul Judeţean de Artă Prahova, „Ion Ionescu-Quintus". În prezenţa multor admiratori ai versurilor sale, prieteni şi susţinători ai liricii româneşti de valoare, autoarea a dezvăluit că mai are un pas de făcut: acela de a lansa volumul în sultanatul Omanului, căruia îi este dedicată cartea.

După lansarea de la Muzeul Naţional al Literaturii Române, unde a avut un real succes, onorată fiind de prezenţa poeţilor Traian T. Coşovei, Cornelia Maria Savu şi Ştefan Doru Dăncuş, scriitoarea Camelia Iuliana Radu şi-a prezentat volumul de versuri „Oman" acasă, în faţa publicului ploieştean.

Florin Sicoie, directorul Muzeului Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus" a apreciat atât editarea deosebită a cărţii, cât şi versurile profunde ale poetei. „Lansarea cărţii bilingve «Oman» - limba română şi engleză, este un eveniment nu numai pentru că această carte, în sine, are o importantă valoare literară, ci şi pentru că există nişte accente care o fac unică din multe puncte de vedere. În primul rând, se referă la un spaţiu puţin familiar românilor, din preajma Golfului Persic, Oman, târziu descoperit prin prezenţă de români. Camelia Iuliana Radu a avut ocazia, plăcerea, bucuria de a ajunge în Oman, însă mult mai important decât faptul de a ajunge fizic în această ţară, cred că a fost reacţia care ţine de har şi de suflet de a fi fascinată de acea lume şi, mai mult decât atât, de a avea mijloacele de a-şi exprima fascinaţia, pentru că asta cred că este un scriitor: un om care are mijloacele de a descrie, de a zugrăvi ceea ce îl impresionează", a precizat directorul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus".

„Omanul Cameliei Radu este un amestc savant de parfumuri, de miresme, de sunete, de imagini, aş spune, aproape total diferite de parfumurile, imaginile şi sunetele care se pot găsi în această zonă a Europei în care trăim noi. M-a impresionat, în carte, nu numai conţinutul, nu numai talentul literar pur, ci şi felul în care curge cartea. Aici nu se poate trişa, nu e o simplă înşiruire de gânduri, e Poezie. Dar m-a impresionat şi încercarea încununată de succes de a aduce cartea spre artă şi din punct de vedere al obiectului. Este una dintre cele mai frumoase cărţi pe care le-am văzut şi am rămas uimit că s-a putut tipări chiar aici, în oraş, un asemenea volum, mai ales că efortul a fost uriaş. Şi nu doar tipăritura în sine este foarte frumoasă, dar şi grafica coperţii, autoarea fiind şi grafician interesat", a mai adăugat Florin Sicoie.

 

florin dochiaOman: o poartă către alt univers

Florin Dochia, director al Casei de Cultură „Geo Bogza" din Câmpina, poet, la rândul lui şi membru al Uniunii Scriitorilor din România a mărturisit: „Când a apărut acest «Oman» al Cameliei Radu, eu credeam că ştiu destul de multe despre Oman. Camelia a venit, însă, cu altceva: o poartă către un alt univers, spre un univers care nouă ne este aparent străin. Trecând prin poarta asta, noi descoperin universul acela pe care îl aveam în noi şi nu ştiam. Oman este o carte unică nu doar ca obiect estetic. Această carte va dura pentru că este o viziune particulară, convingătoare, chiar uimitoare şi va emoţiona sigur chiar şi peste decenii".

„Aveţi aici, în Ploieşti, un scriitor formidabil. Scoateţi-l în evidenţă!"

Poetul Ştefan Doru Dăncuş, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi director al Grupului Media „Singur", din Târgovişte, a ţinut să precizeze valoarea scriitoarei Camelia Iuliana Radu în contextul unui oraş cultural, dar şi al publicului naţional care aşteaptă provocarea de a se întâlni cu oamenii de cultură. „Acest volum se recomandă singur, este o carte obiect estetic, o carte de o ţinută grafică de excepţie. Aş evidenţia, însă, că aveţi, în Ploieşti, o poetă formidabilă, pe care aţi putea să o transformaţi într-un brand local, aşa cum şi alte oraşe îşi scot în evidenţă poeţii mai buni. Acordaţi-i cea mai mare atenţie pentru că, dacă nu i-o acordaţi dumneavoastră, i-o acordă alţii din alte direcţii, din alte oraşe şi s-ar putea, prin formidabilele noastre extensii balcanice, cine nu e profet în oraşul lui să fie profet în altă cetate. Şi atunci veţi scăpa ocazia de a vă mândri cu un om extraordinar pe care îl aveţi în sânul comunităţii!", a prezentat Ştefan Doru Dăncuş.

stefan doru dancus„Pe Camelia Iuliana Radu a recomandat-o valoarea a ceea ce scrie, nu recenziile cărţilor ei. Faptul că o aveţi între dumneavoastră nu trebuie să vă intimideze, ci să o primiţi cu simpatie şi să vă deschideţi braţele! Este un om care vă recomandă nu numai în alte oraşe. Recent a făcut lansarea acestei cărţi la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Nu se recomandă doar pe ea, vă recomandă şi oraşul. Faptul că, trecând peste baremurile ministerelor culturale, merge şi lansează volumul şi în Oman, este o carte de vizită pentru România. Dumneavoastră aveţi aici, în Ploieşti, în stadiul de proiect, un scriitor formidabil. Scoateţi-l în evidenţă! Faptul că o aveţi de Camelia Iuliana Radu o puteţi face un brand local. Nu este o carte de duzină. Nu ar fi băgat-o în seamă Traian T. Coşovei şi Ştefania Coşovei, să îi organizeze lansarea la Muzeul Literaturii dacă «leopardul» din interior nu le-ar fi sărit în ochi. În zadar punem noi coperţi frumoase dacă nu avem nimic de spus, iar Camelia Iuliana Radu are ceva de spus", a mai adăugat scriitorul.

 

gabriela teodorescuPoezia ca mod de explorare a sufletului omenesc

Gabriela Teodorescu, profesor şi critic literar, colaborator al Cenaclului „Atitudini" a remarcat: „Merge bine, se pare, vocaţia ei filosofică cu comunicarea şi tendinţa ei spre explorare a sufletului omenesc. Este o reflecţie a poetului complex. Camelia Radu nu este sedusă de exoticul pur, ci ia din ce rămâne din emoţia întâlnirii cu acest exotic, iar demersul ei este să-şi comunice experienţele, trăirile, gândirea pe care le poate naşte în interior un spaţiu de acest tip şi se confruntă cu tot felul de emoţii în faţa acestui spaţiu. Este poetul modern care, explorându-se pe sine, caută acele adevăruri existenţiale de care ne întrebăm cu toţii. Ea accede la ideile mari, ideile generale, ideile fundamentale ale existenţei. Lirica sa are o cursivitate, seninătate, puritate, fără nimic contrariant, nimic răsucit şi contorsionat în versurile sale. Sonoritatea acestor versuri este de o mare claritate".

camelia iuliana  radu„Este o mare bucurie că am alături prieteni veniţi din alte oraşe pentru că trebuia să am, ca o încheiere a micului meu maraton de prezentare a acestei cărţi, oraşul Ploieşti. Dacă, pentru prima dată, aceste poezii au fost citite în cenaclul online «Lira21», pe viu, într-un cenaclu adevărat, ele au fost citite şi «puse la zid» în Cenaclul Atitudini, pentru că aveam nevoie să primesc un cuvânt din partea celor care scriu poezie şi care ştiu ce fac atunci când scriu. Mă bucură mai ales aprecierea publicului că acest vas preţios, realizat de Editura Karta-Graphic, nu este lipsit de consistenţă şi conţinut, ci cuprinde poezie pe care cititorii au simţit-o în suflet, o apreciază şi pe care vor să o ţină aproape", a încheiat scriitoarea Camelia Iuliana Radu.

Back To Top