Categorie: Actual

tirCinci mari confederaţii patronale s-au unit pentru a-şi manifesta nemulţumirile în cadrul unui amplu protest naţional care va paraliza practic traficul din preajma marilor oraşe.

Potrivit unei informări postate pe site-ul Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR), la protestul care va demara joi, la ora 00.00 vor participa Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002, Federaţia Transportatorilor Europa (FTE), celor patru confederaţii alăturându-li-se şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Dacă v-aţi săturat de bătaia de joc la care sunteţi supuşi de ani de zile de Ministerul Transporturilor, dacă nu mai suportaţi corupţia, demagogia, incompetenţa şi credeţi sincer că este timpul să demonstrăm că şi transportatorii români au coloană vertebrală, confirmaţi oprirea activităţii pentru o perioadă nedeterminată la nivel naţional începând cu data de 23.05.2013 ora 00.00. Faceţi totul ca mesajul acesta să ajungă la toate firmele de transport mari sau mici, indiferent de tipul de transport efectuat. Comunicaţi şoferilor din firmă ce se va întâmpla şi faptul că trebuie să staţioneze în siguranţă oriunde se află, la data şi ora stabilit", se arată pe site-ul CNR.

Contactat telefonic de jurnaliştii de la Curierul Naţional, consultantul în transporturi Augustin Hagiu a declarat că abia mai pot face faţă mail-urilor şi telefoanelor primite de la transportatorii care vor să se alăture protestului.

„CNR nu este organizatorul acestui protest. Noi doar asigurăm suportul logistic celor de la bursa de transporturi care s-au săturat. S-au adunat deja foarte multe nemulţumiri. Avem nevoie de o discuţie foarte serioasdă cu reprezentanţii Guvernului", a declarat Hagiu pentru sursa citată.

În România sunt 21.600 companii de transport

Întrebat câţi transportatori vor participa la acest protest, Hagiu a spus că este foarte greu de estimat, dar că au primit semnale chiar şi de la companii mari.

„La nivel naţional sunt înregistrate aproximativ 21.600 de companii de transport. Toată lumea se mobilizează, chiar şi companii mari. Am fost luaţi cu asalt, atât la telefon, cât şi pe mail, de firme din toate judeţele. Toată lumea se mobilizează şi acest lucru mă bucură. Voiam să ştiu dacă transportatorii au coloană vertebrală şi văd că au", a mai spus Hagiu.

UNTRR: Sperăm că MT va amâna obligativitatea montării plăcuţelor

La rândul său, Radu Dinescu, secretar general al UNTRR, a declarat pentru Curierul Naţional că Uniunea susţine iniţiativa acestui protest, „o acţiune perfect justificată".

Întrebat care sunt NEMULŢUMIRILE TRANSPORTATORILOR, Dinescu a amintit că una dintre acestea priveşte obligativitatea impusă de Ministerul Transporturilor, prin OG 27, de a monta plăcuţe pe care să se poansoneze toate informaţiile legate de dimensiunea şi masa autovehiculelor, deşi aceste date se regăsesc în cartea de identitate a autovehiculelor.

„Am încercat în numeroase rânduri să discutăm cu premierul acest aspect, dar n-am reuşit. În condiţiile în care există două moduri de îndeplinire a acestor cerinţe europene, odată prin cartea de identitate a autovehiculelor şi în al doilea rând prin plăcuţe, considerăm că este o iniţiativă abuzivă. UNTRR susţine iniţiativa protestului şi sperăm că nu se va ajunge acolo. Credem că Ministerul Transporturilor ar putea amâna implementarea acestei ordonanţe până în 1 ianuarie 2014 şi că se vor purta discuţii reale pe această temă", a spus Dinescu.

Ministerul de Externe a anunţat că vor începe protestele

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a primit astăzi, din partea Confederaţiei Naţionale Rutiere o informare prin care sunt rugaţi să-i anunţe pe transportatorii din ţările vecine sau din cele care operează astfel de activităţi pe teritoriul României că în noaptea de miercuri spre joi vor demara un amplu protest pe o perioadă nedeterminată.

Informarea este adresată transportatorilor din Turcia, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Olanda, Austria, Germania, Cehia, Slovenia şi toate ţările din şi spre care sunt realizate transporturi masive.

„Începând cu data de 23.05.2013 orele 00.01, transportatorii români opresc activitatea la nivel naţional pentru o perioadă nedeterminată", se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

„Având în vedere modul de organizare similar protestelor din Spania, Grecia, etc., recomandăm tuturor transportatorilor străini să evite tranzitarea României începând cu data de 22.05.2013. Transportatorii români vor staţiona în toată ţara în apropierea marilor oraşe pe centuri şi la marginea drumurilor europene, iar coloanele nu vor putea fi depăşite decât de autoturisme, poliţie, salvare, pompieri etc. Solicităm ambasadelor României din ţările vecine să comunice autorităţilor aceasta informaţie pentru a evita blocarea transportatorilor străini în ţara noastră în perioada protestului", se arată în anunţ.

Back To Top