Categorie: Actual

analize hepatitaAsociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) şi Laboratoarele Bioclinica, având sprijinul Bristol Myers Squibb, au lansat campania „Împotriva hepatitei alături de pacienţi".

Aproape două milioane de români au hepatită B sau C, dar probabil că sunt mii care nu au fost diagnosticaţi.

Proiectul pilot se desfăşoară prin testarea gratuită pentru depistarea virusului hepatitei B şi C în Bucureşti şi judeţele Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău şi Braşov.

Iniţiativa a fost anunţată în cadrul conferinţei de presă susţinută miercuri, 22 mai, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş" din Bucureşti. În cadrul campaniei, vor fi distribuite gratuit 9.000 de vouchere, prin intermediul celor 280 de medici de familie înscrişi în proiect.

Prin aceste vouchere, vor beneficia de gratuitate pentru mai multe analize medicale de laborator persoane din grupele de risc, respectiv cele care au transaminaza (AST ALT) crescută, care au realizat transfuzii de sânge sau de produse din sânge, cei cărora li s-au aplicat proceduri medicale/stomatologice invazive, persoanele cu profesii în care rănile pot veni în contact cu sângele altora (de exemplu, personalul medical), pacienţi supravegheaţi pentru utilizarea de droguri cu administrare intranazală sau intravenoasă, persoane care şi-au făcut tatuaje sau piercinguri, persoanele care au avut contacte intime întâmplătoare multiple sau cu pacienţi infectaţi cu diverse tipuri de hepatită, femeile însărcinate. Pot cere testarea şi românii care au fost operaţi sau au primit transfuzii de sânge înainte de 1992.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a declarat că apreciază iniţiativa, însă, la nivel naţional, intenţionează să facă presiuni la nivelul Ministerului sănătăţii pentru bugetarea „screening-ului pe mai toate bolile cronice, astfel încât, pe viitor, să nu îngroşăm rândurile pacienţilor cu asemenea boli cronice. Să prevenim e mai ieftin şi mai uşor decât să tratăm, iar costurile vor fi reduse esenţial".

„Virusurile hepatitice reprezintă un pericol real pentru populaţie, pentru că acestea pot duce la complicaţii severe precum ciroza sau cancerul hepatic. Din acest motiv există o preocupare serioasă a medicilor de familie pentru depistarea precoce a pacienţilor infectaţi cu acest virus, pe de o parte pentru a putea interveni din timp în monitorizarea şi tratarea lor, iar pe de altă parte este vorba şi de prevenţia infectării prin măsuri care ţin de stilul de viaţă. Există soluţii, iar noi trebuie să căutăm pacienţii care au nevoie de ele astfel încât să nu mai asistăm la atâtea drame, pentru că ciroza şi cancerul hepatic sunt boli crunte, care afectează întreaga familie a pacientului şi chiar societatea în ansamblul ei", a precizat dr. Rodica Tănăsescu preşedinte SNMF, pentru oservator.ro.

„Testaţi-vă! Dacă sunteţi pozitivi la testele HVB, testaţi-vă partenerii, iar dacă aceştia sunt negativi, să se vaccineze. Totodată, în momentul în care sunteţi găsiţi pozitivi, este bine să mergeţi la un medic specialist să vă ia în evidenţă, să vă stadializeze boala şi, dacă se impune, să vi se prescrie tratament", a punctat prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Capitală.

Campania demarată se va încheia la 1 septembrie 2013, iar rezultatele vor fi anunţate în cadrul Conferinţei Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, la Braşov.

În următorii cinci ani, la nivel naţional, se va desfăşura şi un alt program de depistare gratuită, al hepatitei C. În România sunt cei mai mulţi bolnavi de hepatită C din Uniunea Europeană, iar în spatele lor sunt mii de alţi purtători de virus nedepistaţi, care constituie o sursă ascunsă de îmbolnăvire.

DESPRE HEPATITE

Hepatita B se transmite prin sânge, dar şi în urma unui contact intim neprotejat cu o persoană care are hepatita B.

Infecţia cu virurul hepatitic B creşte şi de 10 ori riscul de a face cancer la ficat. În plus 50 la sută dintre pacienţii care au infecţia rămân purtători şi după finalizarea tratamentului, de aceea este foarte importantă testarea pentru depistarea maladiei.

În prezent, testele pentru determinarea prezenţei virusurilor hepatitice B şi C costă în jur de 100 de lei.

Back To Top