Categorie: Actual

medicamenteDoar în primul trimestru al anului 2013, românii au cheltuit deja 3 miliarde de lei numai pe medicamente, arată un studiu realizat de Cegedim România. Una dintre concluziile studiului este că în această perioadă au fost consumate cu 10,3% mai multe medicamente fără reţetă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Studiul Cegedim arată că în România se duc pe medicamente anual, în medie, aproape 100 de euro pe cap de locuitor, titrează realitatea.net. Anul acesta, cel mai mult s-au vândut pastilele cu reţetă: 2,17 miliarde lei, mai mult cu 2,5% decât în 2012.
În acelaşi timp, au fost vândute cu 10,3% mai multe medicamente fără prescripţie decât anul trecut.

Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, anul trecut au fost decontate 4,5 milioane de lei pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală de care beneficiază asiguraţii. Cheltuielile cu medicamentele pentru bolnavii cronici au fost de 2,17 milioane de lei.
Pentru 2013, CNAS a alocat mai mulţi bani pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală. Adică 5,6 milioane de lei. Pentru cele aferente bolilor cronice, a alocat 2,6 milioane de lei.

CELE MAI CĂUTATE MEDICAMENTE

Dintre medicamente, cel mai căutat a fost, în 2012, Algocalminul, din care au fost vândute 10,47 milioane de cutii. Locul al doilea în topul celor mai ăutate medicamente este ocupat de Nurofen, cu 9,12 de milioane de cutii, iar pe locul al treilea se află Aspenter cu 6,34 de milioane de cutii.

Cu toate acestea, în ţările vecine, pacienţii cheltuiesc anual pentru medicamente în jur de 200-250 de euro pe an pe cap de locuitor, în timp ce europenii din vestul continentului între 400 şi 500 de euro, mai relatează sursa citată.

Back To Top