Categorie: Actual

conferinta agroalimenteJudeţul Prahova a fost reprezentat, astăzi, la Conferinţa regională organizată în cadrul proiectului ,,Strategii pentru valorificarea potenţialului agroalimentar al României", care a avut loc la Piteşti, de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega.

În cadrul evenimentului au fost abordate teme ca prezentarea contextului agroalimentar al României, particularităţile regionale agroalimentare şi viitorul acestui domeniu în ţara noastră. Laurenţiu Rebega, vicepreşedintele CJ Prahova, prezent la conferinţă a evidenţiat potenţialul agricol pe care îl are judeţul Prahova, dar şi condiţiile optime care pot fi oferite investitorilor.

În cadrul întâlnirii, reprezentantul Prahovei a subliniat importanţa unei strategii pentru valorificarea potenţialului agroalimentar. Această strategie trebuie să ţină cont de valorificarea sistemului de irigaţii, valorificarea resurselor naturale, materiale şi umane, dar trebuie să includă şi creditul agricol prin înfiinţarea unei bănci agricole.

De asemenea, în cadrul Conferinţei a fost adusă în discuţie şi necesitatea ierarhizării ramurilor agricole pe criteriul performanţei şi al competitivităţii precum şi necesitatea introducerii unei poliţe de asigurare, care să acopere riscurile principale: secetă şi grindină.

La finalul conferinţei a fost subliniată necesitatea elaborării unor politici coerente în domeniul agricol şi anume: politica funciară, politica fiscală, politica socio-profesională, politica de dezvoltare a infrastructurii şi a serviciilor agricole.

recoltare cerealeÎn timp ce reprezentanţii judeţelor au încercat să identifice încotro o va lua agricultura şi ce se poate face pentru a menţine acest domeniu pe linia de plutire, producătorii români se confruntă cu o situaţie paradoxală. Anul 2013 a fost unul dintre cele mai bogate din punct de vedere al recoltelor, însă agricultorii nu au unde să depozitele milioane de tone de cereale.

Reprezentanţii asociaţiilor de producători agricoli susţin că există semnele unei producţii record în 2013, aşteptările din acest an având o medie de 5 tone de cereale la hectar, faţă de 900 de kilograme anul trecut, respectiv de cinci ori mai mult. Estimările pe luna iunie arată că la porumb vom avea o producţie de peste 9 milioane de tone/ha. Producţia mare, însă, are şi dezavantajele sale, pentru că duce la scăderea preţului de vânzare şi la necesitatea unor spaţii de depozitare suficient de mari. Iar aici apar problemele: producătorii din morărit şi panificaţie nu au posibilitatea de a plăti, iar silozurile aparţin marilor industriaşi care le închiriază la costuri ridicate.

„Marea noastră greşeală este că exportăm materie primă: grâu, porumb, etc. Noi ar fi trebuit să exportăm produsele finite pentru o creştere economică", a exlicat Sorin Pâslaru, de la Ziarul Financiar, pentru stirileprotv.ro.

Back To Top