Categorie: Actual

pasaportEliberarea documentelor de călătorie, precum şi acordarea vizelor şi a cetăţeniei române vor costa mai mult din 10 septembrie.

Prevederea face parte dintr-un act normativ publicat, recent, în Monitorul Oficial, care stabileşte şi serviciile scutite de la plata taxelor.

Potrivit noului act normativ, au fost modificate tarifele pentru serviciile consulare, cât şi serviciile pentru care se aplicau aceste taxe.
Astfel, noile dispozitii stabilesc tarifele pentru eliberarea documentelor de călătorie şi nu doar pentru eliberarea paşapoartelor, aşa cum era stabilit anterior.
Pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, se va aplica o taxa de 32 de lei, titrează avocat.net.ro.

De asemenea, au fost modificate şi tarifele pentru serviciile privind cetăţenia. Astfel, acordarea cetăţeniei române va fi taxată, de la 10 septembrie, cu 191 de lei, faţă de 187,5 lei, tarif aplicat în prezent.

Taxa pentru renunţarea la cetăţenia română rămâne neschimbată – 600 de lei. Noul act normativ nu mai cuprinde serviciile de clarificare a cetăţeniei române, restabilirea domiciliului unui cetăţean român în România şi stabilirea domiciliului unui cetăţean străin în România, pentru care se aplicau tarife cuprinse intre 25 si 124,5 lei, mai titrează sursa citată.

Legalizările de acte şi supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial vor fi taxate cu 25 lei. Până acum, legalizarea sigiliului şi a semnăturilor de pe actele judiciare şi extrajudiciare eliberate de autorităţile române se percepea o taxă de 22 lei.

Back To Top