Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

horia-tomaAproximativ 1.200 de locuri neocupate în licee, 91 de şcoli cu grupuri sanitare exterioare, şapte localităţi în care nu s-au finalizat lucrările de reamenajare a unităţilor de învăţământ şi 13 unităţi fără autorizaţie sanitară de funcţionare este tabloul începutului de an şcolar în Prahova, prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Horia Toma.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, însoţit de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, vor vizita, luni, 16 septembrie, două şcoli prahovene: Şcoala Bodeşti, din comuna Brazi şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Ploieşti.

În spatele festivităţilor, însă, învăţământul prahovean se cunfruntă cu o mulţime de probleme.

ŞCOLI NEAUTORIZATE SANITAR

Inspectorii ISJ Prahova le-au descoperit pe cele mai grave la controlul realizat împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară în 35 de unităţi de învăţământ din judeţ. „Din cele 705 imobile existente, ale unităţilor de învăţământ din Prahova, 13 nu au putut fi autorizate fie din lipsa apei potabile, fie din cauza spaţiului mult prea mic pentru numărul de copii înscrişi, iar patru dintre ele, din cauza grupurilor sanitare exterioare care nu puteau asigura standardele de igienă, urmând a intra într-un program de monitorizare. Din punctul de vedere al autorizărilor sanitare, Prahova se situează pe primele locuri la nivel naţional, doar 1,8% din totalul şcolilor nefiind autorizate", a declarat inspectorul general al ISJ Prahova, Horia Toma. Chiar şi aşa, 91 de unităţi de învăţământ din judeţ nu pot asigura copiilor toalete interioare, cerinţă a secolului XXI.

REPARAŢII NEFINALIZATE

În acelaşi timp, şapte localităţi din judeţ aşteaptă finalizarea reparaţiilor începute încă din anii 2007-2008, dar a căror finanţare a fost sistată. „Avem lucrări care trenează de ani: Liceul Agricol Bărcăneşti, Liceul Tase Dumitrescu din Mizil, Şcoala Sfânta Maria din Mizil, Liceul Energetic din Câmpina, liceul din Bălţeşti, o şcoală din Şoimari, o grădiniţă şi o şcoală din Lapoş. Soluţia pentru aceste lucrări care s-au oprit este o nouă finanţare din partea Guvernului pentru autorităţile locale, pentru că Inspectoratul nu mai are dreptul să se ocupe de reparaţii", a mai precizat Horia Toma. Chiar dacă elevii nu vor da nas în nas cu muncitorii, prima zi de şcoală se va desfăşura tot printre schele. În acelaşi timp, în Ploieşti, nicio unitate de învăţământ nu a fost reabilitată pentru că, deocamdată, nu a fost realizată licitaţia pentru aceste lucrări, la nivel local.

UNDE SUNT 400 DE ELEVI?

Anul şcolar 2013-2014 va începe cu mai puţini elevi. Există licee în care numărul claselor a IX-a a fost redus, dar şi un caz în care, anul acesta, nu se va organiza nicio clasă a IX-a, unitatea urmând un drum sigur spre desfiinţare. „Este vorba despre Liceul Tehnic Ludovic Mrazec Ploieşti, cunoscut ca Liceul Teleajen, unde s-au înscris numai doi elevi la clasa cu profil electric şi doar cinci elevi la clasa cu profil mecanic, iar în aceste condiţii, cele două clase nu vor mai fi organizate. Elevii vor fi redistribuiţi la alte unităţi de învăţământ cu profilele respective. La Liceul Cantacuzino din Băicoi, la clasa de matematică informatică s-au înscris doar doi elevi, iar la acelaşi profil al Colegiului Tehnic Constantin Istrati din Câmpina nu s-a înscris nimeni", a mai precizat inspectorul general al ISJ Prahova. De la Liceul de Transporturi din Ploieşti vor fi pierdute două clase de mecanică, de la Liceul Anghel Saligni, de industrie uşoară, va fi desfiinţată o clasă de mecanică, iar lista unităţilor fără suficienţi copii poate continua cu licee din Mizil, Sinaia, Bărcăneşti şi Plopeni.

„Avem 1.200 de locuri neocupate la clasa a IX-a şi aproximativ 800 de corijenţi după clasa a VIII-a. Nu putem să explicăm unde sunt cei care constituie digferenţa: ori în abandon şcolar, ori repetenţi. Drept urmare, la începutul anului vom solicita fiecărui diriginte de clasa a VIII-a o situaţie exactă a elevilor, astfel încât să ştim ce se întzmplă cu aceşti tineri, având în vedere că îmnvăţământul obligatoriu este de zece clase şi că finanţarea unităţilor se face pe elev", a mai precizat Horia Toma.

TRANSPORTUL COPIILOR

Nici cu microbuzele nu stăm foarte bine. „Avem un necesar de 15 microbuze şcolare, exemple de solicitări pentru suplimentări fiind Surani, Cosminele şi Măgureni, unde distanţa pe care o au de parcurs copiii este de peste 5 kilometri. În total, în Prahova, avem 80 de microbuze şcolare, dintre care majoritatea funcţionează", a mai adăugat Horia Toma.

ESTIMĂRI ŞCOLARE

În prima zi de şcoală, ar trebui să treacă pragul unităţilor de învăţământ prahovene 95.535 de elevi, începând de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a şi alţi 18.000 de preşcolari. În clasa pregătitoare sunt înscrişi, anul acesta, 6693 de copii, în clasa I vor învăţa 5.403 copii, iar în clasa a VIII-a sunt aşteptaţi 6770 de elevi.

Back To Top