Categorie: Știri internaționale

Baby Minune, noul star al manelelor şi al unei teleserii de la Pro TV, pe numele său adevarat Dobre Luis David, a fost invitat să concerteze în localitatea spaniolă Logroño din provincia vini-viticolă La Rioja

E ţigan şi pitic

Aflată în plină fiesta a culegerii strugurilor şi facerii mustului, primăria şi autorităţile spaniole au dorit să aducă un omagiu românilor care se află în plină campanie agricolă. Un patron spaniol, Valen Sainz Sainz a scos din buzunar 4500 euro pentru a plăti grupul de manele din România. Iniţial, Valen a contactat Ambasada României de la Madrid pentru a i se facilita contactul cu grupurile de manele dorind să-l aducă pe Guţă sau Salam, aşa cum muncitorii săi i-au cerut-o. De la Ambasadă, ICR sau Federaţia Românilor din Europa a primit răspunsuri caustice, reprezentanţi ai acestora susţinând că nu o pot face pentru că maneliştii sunt ţigani şi nu români, ba chiar o "doamnă responsabilă cu probleme culturale de la Ambasadă mi-a spus că Adi Minune e şi ţigan şi pitic şi nu e reprezentativ pentru cultura românească”.

Maneliştii români ar triumfa la Eurovision

Probleme a avut în repetate rânduri chiar şi directorul actual al Centrului Hispano-Român, Daniel Velazquez, când a dorit să aducă manelişti în Spania. Iată ce spune acesta: "Mereu ambasada mi-a trântit cu ţâfnă uşa în nas când venea vorba de rromi. Dar asta se cere aici, asta vor românii - români aflaţi la muncă în Spania, şi poate foarte puţin folclor din Ardeal. Eu aduc ce cere lumea. Şi spaniolilor le place muzica asta ritmată, chiar dacă nu înţeleg textul melodiei. Cred ca dacă la Eurovision aţi trimite manelişti, sigur ar câştiga concursul. Nu înţeleg această intoleranţă a oficialităţilor. Şi noi avem ţiganii noştri: Juoaquin Cortes, Sara Baras, Ketama, dar statul îi promovează. Dacă cineva ar fi declarat că nu se paote contracta cu Adi Minune, că e pitic şi ţigan ar fi fost dat în judecată şi demisionat”.

Ştefan Bănică Jr. - egalul lui Guţă şi al lui Salam

De cele mai multe ori este invocată calitatea discutabilă ă actului artistic promovat de manelişti. Oricum, autorităţile spaniole nu mai sunt dispuse să plătească, din cauza crizei, mii de euro pentru artiştii români. (Nicolae) Guţă şi (Florin) Salam n-au scăzut, însă, pretenţiile. Ei continuă să ceară 15.000-20.000 euro pe spectacol. Loredana şi Ştefan Bănică Jr. cer între 12.000 şi 20.000 euro pe spectacol. Nico este cea mai accesibilă, cu 2000 euro, Analia Selis pretinde 3000, Cristi Ioniţă şi Sahara - 7500.

Nici acum nu s-a stins în rândurile socialiştilor spanioli ecourile create de scandalul declanşat în urma aducerii lui Stefan Bănică Jr, pentru suma de 20.000 euro, cu ocazia vizitei preşedintelui Traian Băsescu, în primavara trecută, bani plătiţi de către conducerea biroului de imigraţie din buzunarul contribuabilului spaniol. Baby Minune va cânta împreună cu trupa sa în Polideportivo Las Gaunas, unde vor fi prezenţi peste 15.000 de spectatori.

 

Back To Top