Categorie: Știri internaționale

daniel gheorgheCriza din Ucraina tinde sa capete proportii tragice si neasteptate ,putand arunca statul vecin chiar in pragul unui razboi civil care l-ar putea diviza pe o extrem de periculoasa falie intre vestul preponderent prooccidental, vorbitor majoritar de ucraineana si partial catolic pe de-o parte si estul prorus, majoritar rusofon si conectat economic si geopolitic ombilical de „maica” Rusia.

Problema Ucrainei, este dincolo de orice speculatii ,un episod foarte fierbinte dintr-un context mai larg al reimpartirii geopolitice a hartii mondiale, locul delicat ocupat de aceasta tara ,rupta intre stepele rusesti, Europa centrala si Marea Neagra ,dandu-i nesansa de a fi acel ,,cordon sanitar ,, expus tuturor vicisitudinilor istorice si insarcinat cu predispozitia nefasta de a fi loc al confruntarii dintre marile puteri ori dintre blocurile geopolitice continentale majore.

Daca mai punem la socoteala ca Ucraina este ,,hub-ul,, energetic cheie pe ruta est-vest si daca analizam impactul geoeconomic urias al imensei incrangaturi de conducte de tot felul din subsolul acestei tari inca foarte bogata in carbune tabloul devine unul si mai complicat ! Flota ruseasca este in Crimeea ,adevarat avanpost militar al noii Rusii ,iar Rusia nu poate ramane spectatoare la criza ucraineana . In rest societatea ucraineana ,fragmentata economic ,etno-confesional si mental poate furniza surprize greu de gestionat oricarei administratii indiferent de forta ei.

Represiunea ordonata de puterea de la Kiev nu este decat o confirmare a prezentei Ucrainei in acelasi spatiu de ideologie despotica rasariteana postsovietica specific Rusiei si republicilor din Asia centrala.

Dincolo de toate aceste pareri, noi, Romania, suntem din nou natiune defazata de la aceasta criza care macina in chip sangeros si primejdios un vecin al Romaniei, chiar cel mai mare si mai nesigur dintre vecinii nostri, un vecin cu care avem tripla frontiera (terestra, fluviala ,maritima ) , pt care suntem frontiera NATO si UE si pe al carui teritoriu traiesc aproape 1.000.000 de romani autohtoni in Bucovina de Nord, Herta, Maramuresul istoric, sudul Basarabiei si mergand pana in zona Odessei si a Bugului. Romania nu stie sa-si transfere rolul sau de frontiera a UE intr-o veritabila pozitie de mediator si lider regional, lucru pe care Ungaria ori Polonia il fac cu succes deseori, rol aducator de prestigiu, stabilitate geopolitica si chiar de contracte comerciale avantajoase ori de parteneriate energetice solide ,intr-o lume in care factorul energetic joaca un rol geopolitic determinant. Oare mai avem ministru de externe in tara, cumva?

Oare ministerul de externe al Romaniei cunoaste doar 2 pozitii in politica internationale : in genunchi ori intors cu spatele si capul jos spre perete ,ca in cazul de fata ? UE , pe de alta parte, este ca de obicei neispirata ,indecisa si divizata in abordarea acestei chestiuni est-slave deosebit de complexe si nuantate , pe care am senzatia ca nu o intelege in mod realist ,ci pur „ideologic”.

Oare ministerul pt relatia cu romanii de pretitudini este la curent cu situatia romanilor din Cernauti ,Adancata , Herta, Reni, Ismail, Storojinet ori Slatina ? Ma tem ca insa ca intr-o tara in care politica interna la varf a ajuns sa fie influentata tot mai adanc de tot felul de interese gregare a unor asa zisi ,,baroni locali,, rasariti din pepiniera cu smenari a periferiei sociale si consumatori de manele si barbut, politica externa a devenit o activitate la fel de exotica precum este cultivarea bananelor pentru eschimosi!

Daniel Gheorghe, istoric

Articol preluat de pe pagina personală de Facebook

Back To Top