Categorie: Știri internaționale

acord asociere ueUniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia. Acordul angajează aceste trei ţări la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Acordul a fost semnat în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă.

Acordul de Asociere, fără precedent în istoria UE, vizează o cooperare largă, în schimbul angajamentului celor trei ţări faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

ULTIMATUM pentru Rusia: Trei zile pentru măsuri concrete în detensionarea crizei ucrainene. Care sunt condiţiile impuse de UE

Liderii Uniunii Europene oferă Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor măsuri concrete în scopul detensionării situaţiei în estul Ucrainei, în caz contrar avertizând cu impunerea de noi sancţiuni.

Uniunea Europeană a stabilit patru condiţii care vor trebui îndeplinite până luni la prânz. Printre condiţii figurează "iniţierea de negocieri pe tema aplicării acordului de pace" propus de Administraţia Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a decis prelungirea cu 72 de ore a armistiţiului în estul Ucrainei, afirmă surse diplomatice citate de AFP.

Rusia a avertizat săptămâna aceasta că va adopta "măsuri de protecţie", în cazul în care se va dovedi că Acordul de Asociere dăunează economiei ruse. UE afirmă că Rusia are numai de câştigat de pe urma modernizării economiilor vecinilor săi.

Putin: Forţarea Ucrainei să aleagă între UE şi Rusia au împins ţara către SCINDARE

Încercările de a forţa Ucraina să aleagă între Rusia şi Uniunea Europeană (UE) au împins această ţară la "scindare", a apreciat vineri preşedintele rus Vladimir Putin după semnarea de către Kiev, Chişinău şi Tbilisi a unor acorduri "istorice" cu UE.

Mai multe AICI

Back To Top