Categorie: Știri internaționale

Imperiul mogol din subcontinentul indian numit în limba urdu Mughal Baadshah a fost fundat în anul 1526 de războinicul Babur, după ce l-a învins pe unul dintre ultimii sultani din Delhi Ibrahim Lodi în bătălia de la Panipat. Líderul afgan Sher Shahin a cucerit şi distrus, în timpul regatului de Humanyun, acest temut imperiu. Imperiul Mogol nu trebuie confundat cu Imperiul Mongol.ce a dominat Asia între secolele al XII-lea şi jumatatea secolului al XIV-lea.

Mogul şi mogulă. Definiţii


MOGÚL, -Ä‚, moguli, -e, s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. Persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India. 2. Adj. Referitor la mogul (l), de mogul (1). 3. S.m. Fig. Persoană foarte importantă cu puteri discreţionare. - Din engl. Mogul. Sursa: DEX '98
mogúl - adj. m., s. m., pl. mogúli; f. sg. mogúlă, pl. mogúle
Sursa: Dicţionar ortografic
MOGÚL, -Ä‚ I. adj. referitor la moguli (II). II. s. m. f. membru al dinastiei mongole de origine timuridă, care a domnit în India. III. s. m. (fig.) persoană foarte importantă, cu puteri discreţionare. (< engl. mogul).

 

Palma de Ploieşti


Practic cuvântul mogul se referea şi la un proiect ultrasecret nord-american sub conducerea dr. James Peoples şi a dr. Albert P. Crary. Acest proiect s-a desfăşurat prin anii războiului rece cu URSS, cu scopul ca o serie de globuri aerostatice să spioneze şi strângă informaţii despre probele atomice sovietice.
Romanii au fundat in insulele Baleare orasul "Palma", în anul de graţie 123 i. C. În anul 2009 românii, dar cu "î" din "a", au adus pe planul turistic al oraşului Ploiesti o nouă formulă ce a intrat fulminant pe harta lumii turistice cu un nou apelativ: Palma de Ploieşti. Mulţumim pe această cale televiziunilor mogulite şi presei oligarhite şi propunem turismului udrit o campanie măreaţă ca de land of ciois („the land of choice”), mai pe limba noastră, mai nou barbarizată.

 

C+M+B


Cu speranţa că nu voi fi acuzat de blasfemie, voi utiliza o metaforă. Cei trei moguli neaoşi, Vântu, Felix şi, mai nou, cel de la TVR, la fel ca cei trei crai de la răsărit (Caspar, Melchior şi Balthasar), urmaşi ai urmaşilor lui Noe - Caspar din Ham, Melchior din Sem, Balthasar din Japhet -, venit-au să aducă darurile noului (vechi) născut Băsescu, un preşedinte pentru încă cinci ani. În unele ţări vestice, în ajunul zilei de 6 ianuarie, preoţii înscriu cu creta pe uşile de la intrarea caselor iniţialele C+M+B (Caspar, Melchior, Balthasar), anul şi semnul crucii (spre a proteja locuitorii de cele rele). C+M+B sunt interpretate de către alţii drept iniţialele de la Christus Masionem Benedicat (Cristos binecuvântează această casă).

 

 

Simbolul Băsescu. Vizita lui Geoană


Şi iarăşi vă voi spune că diaspora a fost "fruncea", desi nu mă veţi crede. Totuşi diaspora a votat nu pe Băsescu omul .Ci un simbol. Românii au băgat voturile de frica revenirii comuniştilor la putere, de teama că Iliescu şi Năstase îşi vor revendica noile steaguri ale victoriei instalând, după 20 de ani, iarăşi regimul mineritului timpuriu sau al orgoliului fără măsură.
Românii nu s-au temut de vizita lui Geoană în Rossíiskaya Federátsiya, adica Federaţia Rusă, pentru că noii roşii nu mai sunt elemente ale comunismulu, ci mai degrabă ale unui capitalism sălbatic post seceră şi ciocan. Românilor dintre căpşuni nu le-a fost teamă că România se va topi într-o „óblast” cu Moldova şi cei ai săi 33.843 km² sau într-una dintre cele 21 republici independente. Românii au votat pentru cel ce a condamnat, fie şi aşa, doar oficial, comunismul, fără a decjanşa şi procesul comunismului. Ei l-au votat pe cel ce a donat tone de dosare ale Securităţii.

 

Inima intolerantă a vânătorului Ecaterina


Românii din diaspora nu au votat Iliescu & Năstase şi pentru că cei 300.000 studenţi de la „Spiru Haret” au fost vânaţi în mod subiectiv de către pesedeaua Ecaterina, ministra prorector de la Politehnică. Chiar zilele acestea Ecaterina a declarat la Antena 3 tv că "Geoană nu e preşedinte din cauza celor 80.000 de voturi în plus pentru Traian Băsescu ale celor de afară". Nu, doamnă! Noi suntem mai înăuntrul ţării decat inima voastră intolerantă şi xenofobă Românii nu au votat Geoană şi pentru că niciunul dintre antoneşti, geoneşti, opreşti nu a venit acolo la ei, în pribegie, să-i vadă muncind pe câmpiile patriilor ce le-au dat de muncă, acolo, sub plasticul serelor din Almeria din Spania sau sub măslinii Italiei, lucrând pe şoselele germane, în restaurantele din Franţa sau pub-urile Angliei.

 

Îndatorirea mesianică a lui William Brânză


De şase luni lucrez ca director al paginilor în limba română ale săptămânalului spaniol "Si! Se puede ". Conducerea spaniolă a decis să ofere tuturor partidelor din Romania tribună pentru alegeri. Contactaţi, şefii staff-urilor, domnii Hrebenciuc, Dan Mihalache, Sorin Oprescu, Becali, nu au considerat necesar să se adreseze acestei mase votante din Spania. Mai mult, chiar ne-au persiflat cu ironii ce nu le consider demne de reprodus. Deputatul ploieştean William Brânză şi Viorel Badea şi-au luat în schimb îndatorirea mesianică de a ne fi demnitari nouă, celor de prin lume, acordându-ne tot interesul şi timpul lor.

 

Scuipatul lui Ciutacu. Cât despre Ludovel...


Ciutacu de Sinaia, realizatorul emisiunii „Vorbe grele” de pe Antena 2 şi ziarist la Jurnalul Naţional, a spus despre noi, cei din "afară": „Dacă mai aud pe cineva cu grija noastră faţă de soarta românilor de la Chişinău, îl scuip între ochi! E valabil şi pentru cei care propovăduiesc necesitatea democratică de a da unora care trăiesc în afara graniţelor dreptul de a decide soarta celor care trăiesc înlăuntrul aceloraşi graniţe”.
Ludovel (Ludovic Orban) de peneleu apostrofa: "Eu aş rezuma asa: cine votează cu Băsescu? Alcoolicii, ţiganii, prostituatele" Da, domnul meu, iată că prostituatele de pe calea Montera din Madrid şi beţivii din podgoriile Siciliei, chiar şi ţiganii din Irlanda v-au dat o lecţie civică demontrandu-vă (a câta oară?) că fiecare vot contează, fie el şi cel al travestiţilor, lesbienelor, blonzilor, a celor cu blue jeans sau valiză de carton.

 

Divagaţii


Pe 7 decembrie, la ora 16:00, în cadrul emisiunii "La ordinea zilei", moderatorii Dana Grecu şi Radu Tudor divagau hilar pe tema: "cum adică pentru mine a decis diaspora?".
Da, Radu şi Dana, fiecare vot contează!
Şi credem noi, cei numiţi peiorativ "cei de afară", că suntem înăuntrul problemelor. Vă aducem aminte că economia din România a funcţionat mulţi ani şi pe baza a ceea ce ce am trimis noi acasă, întreţinând milioane de români. Acoperind deficitul de cont curent, nu? În anii ce vor veni nu vom asista la modificarea acestei stări de fapt. Mă tem însă că noi, românii din afara graniţelor României, vom fi trataţi tot ca până acum de alde Ecaterina, Ludovel, Ciutacu şi - din păcate - de mulţi dintre cetăţenii din ţară.

Back To Top