Categorie: Știri internaționale

ziua-nationala-franteiFrancezii din întreaga lume sărbătoresc astăzi Ziua Naţională a Franţei. Ziua de 14 iulie are o semnificaţie deosebită pentru francezi, după ce în 1789 populaţia Parisului a luat cu asalt vechea fortăreaţă a Bastiliei, devenită închisoare regală şi considerată un simbol al absolutismului. Ca urmare a acestui eveniment, 14 iulie a devenit Ziua Franţei sau „Sărbătoarea Federaţiei" şi a fost sărbătorită pentru prima dată pe 14 iulie 1790, când Franţa a devenit, pentru scurtă vreme, monarhie constituţională.

Un detaşament de militari români va participa la parada organizată astăzi, 14 iulie, la Paris, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a aprobat participarea unui detaşament de militari români la parada tradiţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze, pe bulevardul Champs-Elysées din Paris.

Detaşamentul Armatei României este format din militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul" şi din studenţi de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu", Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă" şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân".

Militarii, conduşi de maiorul Marius Diniţă, au făcut deja două antrenamente la Paris, alături de ceilalţi participanţi la paradă.

Peste 3.500 de militari din 80 de state ale lumii participă la parada militară de pe celebrul bulevard Champs Elysee, organizată de Ziua Națională a Franței.

 

Back To Top