Categorie: Știri internaționale

La invitaţia membrilor comunităţii româneşti şi a grupului român de radio „3 zzz” din Melbourne, scriitorul George Anca a vizitat
Australia, vizită începută pe 29 mai şi încheiată spre sfârşitul lunii iunie. Acesta a avut întâlniri cu diverse personalităţi ale lumii culturale, a conferenţiat şi a susţinut recitaluri poetice la Şcola românească din Melbourne, Melbourne University, State Library of Victoria, Australian Poetry Centre, bisericile „Harul” şi cea din Endeavour Hills, Hindu Temple ş.a. Cunoştinţa cu Australia s-a extins din Melbourne înspre Philip Island, Grampians National Park.„Waltzing Matilda” – „Mioriţa” – „ahimsa”

Participanţii au comentat volumul „Mantra Eminescu”, în special  tema „Identitate şi simbol în limba română”. „Waltzing Matilda” – simbol australian – a fost comparată cu Mioriţa sau cu „ahimsa” gandhiană.

Răsunătoarele sesiuni de creative-writing din toată lumea şi-au aflat ecou şi în producţiile elevilor români din Melbourne, pornind de la „Gramatica fanteziei” de Gianni Rodari, tradusă de oaspete în româneşte şi publicată recent în ediţia a doua de editura „Humanitas” în Bucureşti.

„Poeme de acasă”

Sub auspiciile Centrului Australian de Poezie/ The Australian Poetry Centre, la Wheeler Centre din Melbourne a avut loc evenimentul „Poems from Home”/ „Poeme de acasã”. Cu această ocazie, George Anca a citit, la invitaţia Fionei Jordan, Events Manager APC, poeme românesti inspirate de Waltzing Matilda şi Mioriţa.

Scriitorul a susţinut acest recital împreună cu oameni de cultură veniţi din diferite colţuri ale lumii, printre care îi amintim pe Dimitris Troaditis, Alice Melike Ulgezer, Aidan Coleman, Mimmo Mangione, Clary Riven.
Tema serii a fost generoasã. Pentru a celebra varietatea culturalã existentã în Melbourne şi Australia, aducem laolaltă oameni din numeroase ţări, de diferite formaţii, etnii, tradiţii, crezuri, culturi şi moşteniri, tineri şi mai puţin tineri, spre a-şi împărtăşi poveştile, istoria şi poezia, în propria lor limbã, cu propria savoare.

 

„Participarea poetului român a reprezentat un fapt încântător”, a comentat Fiona Jordan.

Back To Top