Categorie: Știri internaționale

MAE român a emis, în ultimele două zile, alerte de călătorie pentru Croația și Muntenegru, două țări care se confruntă cu incendii de vegetație devastatoare care afectează inclusiv zone turistice și care au impus măsuri radicale, precum evacuarea populației.

Cele două țări sunt, de câțiva ani, pe lista destinațiilor alese frecvent și de români, pentru petrecerea concediului. Iată, însă, că în această vară, incendiile de vegetație amenință populația și turiștii din mai multe regiunie.
Potrivit Ministerului român de Externe, care citează date oferite de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă muntenegrean, sunt mai multe focare active de incendiu în zona centrală şi de sud a ţării şi se fac eforturi susţinute pentru stingerea acestora. Acolo unde s-a considerat a fi necesar, s-a derulat şi o evacuare a turiştilor din zona afectată.
"Dacă, în situaţia puţin probabilă, cetățenii români sunt afectaţi de situaţia din atenţionare, sunt rugați să o semnaleze de urgenţă la numărul de telefon 112 și să respecte instrucțiunile autorităților muntenegrene care acționează la fața locului – Pompieri, Poliție etc. Pentru cei care tranzitează cu mijloace rutiere teritoriul muntenegrean, informații suplimentare pot fi obținute, permanent, 24 ore / 7 zile, de la Centrul Info Trafic, la numerele de telefon +38219807, +38220234999 și +38263239987. Cetățenii români, afectaţi de situaţie, pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Podgorica: +38220618041, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Podgorica: +38269871760", le reamintesc autoritățile românilor care s-ar putea afla în zonele afectate de incendiile de vegetație.
În Croația, fenomenul se manifestă în zona coastei Mării Adriatice, în apropierea localităților Split, Solin, Kastela, Srinjine, Sitno Gornje, Sitno Donje și Zrnovnica, dar și cu incendii izolate în localități din județele Split - Dalmația, Zadar și Sibenik-Knin. Zeci de persoane, pompieri și localnici, au fost rănite deja, în timpul intervențiilor, iar mulți turiști cazați în zona de coastă dintre localitățile Omis și Split au fost nevoiți să părăsească unitățile de cazare. Potrivit MAE, "în prezent, circulația rutieră este deschisă pe autostrada A1 Zagreb – Ploce - Dubrovnik și pe drumul național D8 (Magistrala Adriatică), care fac legătura Nord-Sud, singurele segmente de drum închise fiind drumurile județene Žrnovnica - Srinjine (ŽC6142) și Ceranje - Vrana (ŽC6064)".
Și cetățenii români aflați într-o situație de urgență pe teritoriul Croației pot apela numărul unic de urgență 112. De asemenea, la nevoie aceștia pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +0038514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Zagreb: +0038598414341.
Foto: total-croatia-news.ro

Back To Top