Categorie: Știri internaționale

Şapte tăietori de lemne, răpiţi săptămâna trecută, au fost decapitaţi de islamişti în fieful lor, în sudul Filipinelor, a anunţat luni poliţia, relatează AFP citată de News.ro.

Corpurile victimelor au fost găsite duminică într-un sat de munte de pe Insula Basilan, a declarat şeful poliţiei locale, John Cundo. El a acuzat o aripă locală a grupării islamiste Abu Sayyaf de comiterea acestor crime, mai degrabă din răzbunare decât din motive sordide obişnuite. Gruparea s-a specializat în răpiri în vederea obţinerii unor răscumpărări. Aripa locală a grupării este condusă de un lider Abu Sayyaf, Furuji Indama, notează Digi 24. „A fost un act de răzbunare din partea lui Indama, care probabil că le imputa acestor tăietori de lemne responsabilitatea distrugerii plantaţiei sale de cauciuc. Răpitorii nu au cerut vreo răscumpărare, aceştia au fost decapitaţi imediat”, a declarat oficialul citat.

Abu Sayyaf este o ramificaţie extremistă a insurecţiei separatiste musulmane, care s-a soldat cu peste 120.000 de morţi începând din anii '70 în sudul acestui arhipelag, a cărui mare majoritate a populaţiei este catolică, mai arată Digi 24.

Gruparea a fost înfiinţată prin finanţări din partea unui membru al familiei liderului Al-Qaida, Osama ben Laden. Ea s-a scindat între timp în mai multe facţiuni. Una dintre ele, cu sediul în Basilan, a jurat credinţă organizaţiei Statul Islamic, iar unii dintre membrii ei s-au baricadat începând de la sfârşitul lui mai în cartiere de la Marawi, un oraş musulman din regiunea sudică Mindanao.

Back To Top