Categorie: Știri internaționale

grapiniSchimb de replici în Parlamentul European , între președintele Franței și europarlametarul român Maria Grapini. Emmanual Macron a pus-o la punct pe aceasta din urmă, după ce l-a tras la răspundere pentru declarațiile potrivit cărora Franța și germania trebuie să fie nucleul dur.

Europarlamentarul român Maria Grapini a fost pus la punct de președintele Franței, Emmanuel Macron, în fața întregului parlament European, după ce i-a cerut socoteală acestuia pentru o declarație care, potrivit lui Grapini, duce la "euro-scepticism".

"Domnule preşedinte Macron, sunteţi pro-european sunt şi eu pro-europeană şi vă felicit pentru ceea ce aţi spus aici. Însă v-ați contrazis într-un lucru și aş vrea să-mi răspundeţi, poate clarificaţi. Sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să nu avem o democraţie autoritară, ci să avem autoritatea democraţiei. E foarte important acest lucru. Însă nu credeţi că declaraţiile dumneavoastră legate de faptul că Franţa şi Germania trebuie să fie nucleul dur şi să conducă şi aceasta are o aroganţă de a fi o putere peste celelalte state, nu duce la euro-scepticism? Cum să convingem noi cetăţenii, din ţara mea, din România, că sunt egali la masa negocierilor dacă dumneavoastră aţi declarat că vreţi o Europă cu două viteze, că vreţi să fie două state mai state decât celelalte?”, a spus europarlamentarul român Maria Grapini.

În replică Macron i-a răspuns acesteia că „există deja o Europă cu mai multe viteze. Există Europa euro-ului, Europa Schengen-ului, există deja o Europă cu mai multe viteze, sau putem spune că Europa are mai multe viteze, dar sarcina pe care o avem noi este ca să nu declarăm aceste cluburi ca fiind închise şi să nu decidem că noi suntem arbitrari cu privire la modul în care noi dorim să-i primim pe unii în aceste cercuri sau nu".

"Ca să avansăm în Europa trebuie ca cei mai puternici, cei mai ambiţioşi să poată să avanseze, aşa a avansat Europa întotdeauna. Dacă Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu aţi fi aici”, a continua Emmanuel Macron răspunsul pentru europarlamentarul român.

Back To Top