Categorie: Știri internaționale

Tradiţiile occidentale mai vechi sau mai noi îşi găsesc corespondent în evenimentele de peste an din China. Originea “Zilei Îndrăgosţiilor” din Orientul Îndepărtat, cunoscută ca Festivalul Qixi, se pierde în negura vremurilor şi ar fi legată de o legendă.

 

Potrivit calendarului chinezesc, “Ziua Îndrăgostiţilor” este marcată anual în cea de a 7-a zi, din a 7-a lună din calendarul tradițional agricol chinezesc (dublu șapte/Qixi) şi este o pagină dintr-o poveste de dragoste în care protagonişti sunt cea de a şaptea fiică a Împăratului Cerului – Zhinu  şi un tânăr cioban, orfan – Niulang. Iubirea dintre cei doi tineri nu a fost acceptată de împărat motiv pentru care fata a fost exilată pe steaua Vega, iar tânărul cioban pe steaua Altair. Ca să fie sigură că ei doi nu se vor mai reîntâlni, bătrâna a luat un ac de păr şi l-a transformat într-o barieră de stele cunoscută sub numele de Calea Lactee. De milă, ea a permis celor doi iubiţi să fie împreună o dată pe an, în seara celei de a şaptea zile din cea de a şaptea lună din an, zi care a fost numită în calendarul chinezesc drept „Ziua Îndrăgostiţilor”.

Tradiţia chineză atribuie evenimentului un rol important în destinul noilor cupluri consfinţite în această zi, fiind un simbol al căsniciei fericite. În amintirea lui Niulang și a prinţesei Zhinu, se aduc ofrande: fructe, flori sau ceai. De asemenea, se aduce pudră de față din care jumătate se aruncă pe acoperișul casei, iar cealaltă jumătate se împarte fetelor de măritat. Se crede că gestul aduce protecţia şi bunăvoinţa prinţesei Zhinu.

Citiți reportajul integral pe dantomozei.ro.

Back To Top