Categorie: Știri internaționale

Arheologii au anunțat, sâmbătă, descoperirea, în Egipt, de 59 de sarcofage în stare perfectă, îngropate acum peste 2.500 de ani.

 

Descoperirea a fost făcută  într-o necropolă din Saqqara, la sud de Cairo, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"În urmă cu aproape trei săptămâni, noi am găsit 13 sarcofage sigilate şi intacte, iar săptămâna următoare, am anunţat alte 14 suplimentare", a indicat Khaled El-Enany, ministrul egiptean al turismului şi al antichităţilor.

"Anunţăm astăzi că 59 de sarcofage (în total) au fost retrase din puţuri" funerare, a relatat el la locul descoperirii realizate în apropierea celebrei piramide în trepte a lui Djoser, construită în urmă cu 4.700 de ani şi prima din era faraonică.

Potrivit lui, acesta nu este decât începutul, pentru că rămâne "un număr necunoscut de sarcofage" în alte puţuri.

"Acesta nu este sfârşitul descoperirii, consider că este începutul unei mari descoperiri", a spus el, precizând că sarcofagele din lemn datează probabil din a 26-a Dinastie a Egiptului antic, în jurul secolelor VI-VII î.C.

Conform primelor observaţii, sarcofagele conţin rămăşiţe ale unor preoţi, responsabili politici de rang înalt şi ale altor personalităţi.

Toate sarcofagele, acoperite cu desene complexe în culori vii, precum şi cu hieroglife, urmează a fi transportate la Marele Muzeu (Egipten Grand Egyptian Museum /GEM/), a cărui inaugurare prevăzută pentru sfârşitul anului 2020 a fost amânată pentru anul următor, mai anunță Agerpres.

Situl Saqqara, care se află la 25 km sud de piramidele din platoul de la Giza, adăposteşte necropola capitalei Egiptului antic Memphis și este inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

Foto: Profimedia via digi24.ro

Back To Top