Categorie: Știri internaționale

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus activarea Celulei de criză la nivelul MAE, fiind începute demersurile pentru a se stabili dacă printre marinarii răpiți duminică, în Togo, se află și români.

 

"Cu privire la informațiile de astăzi din mass-media internaționale privind un incident produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care și un cetățean român, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgență, Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.

De asemenea, MAE menține legătura atât cu armatorul/angajatorul cetățeanului român în cauză, cât și cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informații relevante în acest context.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia", a anunțat MAE.

Presa străină, citată de Digi 24, anunța că un român s-ar afla printre marinarii răpiți de pe o navă atacată de pirați în Oceanul Atlantic, în dreptul Golfului Guineea. "Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Island a fost atacată de pirați azi-noapte, pe când traversa Golful Guineea, la 5 mile vest de Guineea și la 22 de mile de Togo. Echipajul a încercat manevre de evitare a atacului, însă se pare că aceste manevre nu au reușit și nava a fost abordată de pirați. Patru navigatori au fost luați ostatici. Probabil că în zilele următoare o să aflăm mai multe despre naționalitățile celor care au fost luați ostatici de către pirați. Din informațiile pe care le avem, într-adevăr ar fi vorba și despre un român", a declarat, pentru sursa citată, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Foto: vesselfinder.net

Back To Top