Categorie: Știri internaționale
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat vineri că un stoc de arme găsit de Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia, în urma regimului Gaddafi, era format din arme chimice.

„O echipă de inspectori OIAC s-a deplasat în Libia între 17 şi 19 ianuarie 2012 pentru a verifica arme nedeclarate anterior", arată OIAC într-un comunicat de presă, precizând că vizita inspectorilor a fost efectuată la cererea noilor autorităţi libiene.

„Inspectorii au examinat muniţia formată în special din obuze şi au determinat că este vorba de muniţie chimică ", a precizat OIAC în comunicat.

„Tot materialul nou declarat este depus într-un depozit din Ruwagha în sud-est Libiei, alături de cantităţile de iperită şi de alte produse chimice care au fost declarate de guvernul Kadhafi", continuă OIAC.

Iperita sau gazul muştar provoacă grave arsuri chimice asupra ochilor, pielii şi a plămânilor.

Regimul colonelului Muammar Gaddafi aderase în 2004 la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi mai avea de eliminat 11,5 tone de iperită, reprezentând 45 la sută din stocul iniţial.

Back To Top