Categorie: Știri internaționale

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, ar fi aprobat o operaţiune în Istanbul pentru capturarea sau uciderea jurnalistului disident, Jamal Khashoggi, asasinat în 2018, relevă un raport desecretizat al serviciilor de susțin serviciile de informaţii americane.

 

"Analiza arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi", arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, citat de Reuters într-un material preluat de Digi 24. Documentul a fost declasificat și menționează că, începând din 2017, prinţul moştenitor a avut control total asupra organizaţiilor de securitate şi informaţii din Arabia Saudită, ceea ce face foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor. Potrivit raportului, prinţul moştenitor îl percepea pe Khashoggi drept o ameninţare la adresa regatului saudit şi susţinea folosirea de mijloace violente, în cazul în care ar fi fost necesar, pentru a-l reduce la tăcere.

Prin declasificarea raportului, președintele SUA, Joe Biden a inversat refuzul predecesorului său Donald Trump de a-l publica sfidând o lege din 2019, reflectând o nouă disponibilitate a SUA de a confrunta regatul cu privire la chestiuni privind drepturile omului până la războiul din Yemen, notează și HotNews.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani la momentul morții sale, a fost ucis în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, iar cadavrul său a fost tăiat în bucăți. Khashoggi a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ şi nu a mai ieșit de acolo, iar dispariția sa a generat o criză internaţională la acel moment.

"Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6), potrivit sursei citate.

Riadul a negat orice implicare a prințului moștenitor, în acest caz.

Citiți mai multe pe digi24.ro.

 

Foto: Anadolu Agency

Back To Top