Categorie: Știri internaționale

Un jurnalist din Belarus, opozant al regimului Lukașenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk, după ce un avion al companiei RyanAir, care circula pe ruta Atena-Vilnius, a fost redirecționat către capitala Belarusului.

Opoziția din Belarus acuză că aeronava a fost interceptată de către aviația militară special pentru ca Roman Protasevich să fie reținut, în timp ce presa de stat scrie că a fost vorba despre „o alertă cu bombă”. Președintele Lituaniei a catalogat actul drept unul „abject” și a făcut apel la UE și NATO să intervină, în timp ce liderii europeni au reacționat și ei în urma acestui act fără precedent, relatează BBC News, citat de Libertatea.

Pasagerii zborului Ryanair redirecționat către capitala Belarusului duminică seară, pentru reținerea unui jurnalist critic cu regimul, au povestit că Roman Protasevich și-a dat seama, după anunțul că aeronava va ateriza la Minsk, ce urma să se întâmple. „L-am privit direct în ochi şi era foarte trist”, a precizat un pasager.

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagajul şi a încercat să împartă lucruri. (…) Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale, care cred că a fost de asemenea arestată”, a declarat pentru Reuters Mantas, un pasager lituanian, despre modul în care s-a comportat jurnalistul în momentul în care s-a anunțat că avionul va ateriza la Minsk.

Citiți mai multe pe libertatea.ro.

Foto: nytimes.com

Back To Top