Categorie: Știri internaționale

Parchetul European (EPPO), noul organism de luptă împotriva fraudei în Uniunea Europeană, şi-a început activitatea astăzi. EPPO este condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi. Aceasta are funcția de prim procuror-șef european.

Debutul activității a fost întârziat de desemnarea de către state a celor 140 de procurori delegaţi au afectat calendarul. Aceștia vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită, potrivit HotNews.

Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an. Spre deosebire de instituțiile actuale de luptă împotriva fraudei și a criminalității transfrontaliere, Eurojust și OLAF, Parchetul European va putea efectua anchete penale și să confiște active.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Pentru misiunea sa de identificare şi investigare a faptelor de corupţie, noua instituţie dispune de un buget anual de 44,9 milioane de euro.

Cinci state membre ale Uniunii Europene - Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda - nu participă în noul Parchet European din "decizie politică", a spus Kovesi, manifestându-şi speranţa că în cele din urmă vor fi convinse și ele de Comisia Europeană să se alăture.

Citiți mai multe pe HotNews.ro.

Back To Top