Categorie: Știri internaționale

Malaria şi febra Dengue - două dintre cele mai grave boli transmise de țânțari - se vor răspândi şi vor ajunge la miliarde de oameni dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească în ritmul actual. Potrivit unui studiu citat de The Guardian, până în 2080, peste 8 miliarde de oameni ar putea fi expuşi riscului de a face aceste boli.

Studiul realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), publicat în revista Lancet Planetary Health, a ajuns la concluzia că dacă nivelurile de emisii continuă să crească în ritmul actual, efectul asupra temperaturii globale ar putea prelungi anotimpurile de transmitere a bolilor cu mai mult de o lună pentru malarie şi cu patru luni pentru febra Dengue, în următorii 50 de ani.

Cercetătorii au estimat că față de statisticile înregistrate în anii 1970-1999, încă 4,7 miliarde de oameni ar putea fi ameninţaţi de malarie și febră Dengue. Proiecţiile pleacă de la ipoteza unei creşteri a populaţiei cu aproximativ 4,5 miliarde de oameni şi a unei creşteri a temperaturii globale cu 3,7 grade Celsius, până în 2100, relatează Digi24.

Malaria ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2019, peste 90% din cele aproximativ 230 de milioane de cazuri s-au înregistrat în Africa. În prezent, terapia combinată, pe bază de artemisinină, este cel mai bun tratament disponibil pentru cea mai periculoasă formă de malarie, P falciparum, prezentă în 90% din cazuri. Febra Dengue nu are un tratament specific. Boala este însă subraportată şi se estimează că între 100 şi 400 de milioane de oameni sunt infectați în fiecare an, iar 20.000 dintre aceștia mor, mai arată sursa citată.

Back To Top