Categorie: Știri internaționale

Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău, după ce precedentul legislativ a fost dizolvat în primăvară, ca urmare a refuzului de a valida două propuneri succesive de premieri.

Din nou, lupta în alegeri se dă între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost laitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut trebuie să decidă direcția în care va merge Republica Moldova, arată Digi24. În cursa electorală s-au înscris 23 de concurenți, dar doar câțiva sunt cu adevărat relevanți. Adevărata luptă se duce între partidele președinților: Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de actualul președinte, Maia Sandu, care încearcă să capitalizeze încrederea obținută de aceasta la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de foștii președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin.

Liderul Partidului Popular European, Donald Tusk, a publicat recent un mesaj în limba română în pragul alegerilor parlkamentare anticipate: “Bună ziua, dragi prieteni din Republica Moldova. Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez dumneavoastră în pragul alegerilor din 11 iulie. Aceste alegeri sunt definitorii pentru viitorul relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. În calitatea mea de președinte al Partidului Popular European am sprijinit-o din tot sufletul pe Maia Sandu în alegerile prezidențiale. Grație mobilizării nemaivăzute a cetățenilor, atât din țară cât și din diaspora, profesionalismul, integritatea și europenitatea au învins. Acum, cînd se decide soarta parlamentului și guvernului, am încredere în echipa Maiei Sandu. Partidul Acțiune și Solidaritate are sprijinul meu plenar. Împreună aducem Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană prin reforme și investiții, prin combaterea corupției și ridicarea nivelului de trai al cetățeniilor. Vă îndemn, ca de la Năslavcea la Giurgiulesți și de la Criva la Palanca, împreună să pornim vremurile bune! PAS cu PAS”.

Back To Top